L'Arxiu Municipal de Roses ha escollit com a document del mes una postal de Nadal enviada pel polític Francesc Cambó al rosinc Pere Rahola Molinas, durant el seu exili des de la ciutat de Nova York. La postal, amb una imatge popular de Central Park nevat, data del 20 de desembre de 1940.

La postal enviada per Cambó és molt concisa i es considera que potser és una mostra dels temps difícils que vivia el polític català ?lluny de casa. El mateix Cambó va definir aquella estada als Estats Units com "l'etapa més negra i més trista de la meva vida".

La relació de Cambó (Verges, 2 de setembre de 1876-Buenos Aires, 30 d'abril de 1947) amb Roses, va íntimament lligada a la seva amistat amb el polític rosinc Pere Rahola Molinas (Roses, 16 de juliol de 1877-Barcelona, 1956), la qual va començar a ser molt estreta des de l'Institut a Figueres. A partir d'aleshores la seva relació va continuar tant en l'àmbit social com sobretot en l'àmbit polític per la seva vinculació a la Lliga Regionalista, per la qual van arribar a ocupar carteres ministerials. També van tenir relació per Mercè Mallol, filla d'un metge barceloní que estiuejava a Roses, amb qui va tenir una filla i amb qui passà temporades a la casa dels Mallol a Roses.