Cadaqués fa tràmits per protegir el bar Boia, ubicat en zona maritimoterrestre

L'Ajuntament diu que s'ha iniciat a petició de l'establiment i que la voluntat és preservar l'històric edifici de vora mar

29.12.2014 | 07:37
L´establiment en una imatge d´arxiu durant la temporada d´estiu.
L´establiment en una imatge d´arxiu durant la temporada d´estiu.

L'Ajuntament de Cadaqués ha iniciat els tràmits per tal que el Consell Comarcal declari Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) el bar Boia, situat en zona maritimoterrestre. L'alcalde, Joan Figueras (CiU), diu que la petició els va arribar des del mateix establiment però que el ple va aprovar per unanimitat fer la petició al Consell Comarcal perquè consideren que es tracta d'un espai que ha contribuït activament a la vida cultural del poble. L'alcalde creu que altres locals de característiques similars i també ubicats a primera línia de mar faran aquesta petició.
"A nosaltres el que ens interessa és que mai canviï la idiosincràcia de l'edifici, que es protegeixi arquitectònicament", insisteix. Tot i que diu que no n'és el motiu, també reconeix que la figura li donarà un element de protecció de cara a la situació en què es troba per estar en línia maritimoterrestre. La petició s'ha tramitat a través del ple amb el suport de tots els regidors i s'ha tramès a l'ens comarcal, que és qui ha de resoldre si es fa la declaració o no. Figueras reconeix que hi ha altres espais "emblemàtics i amb una llarga trajectòria" a tocar d'aquest establiment que podrien sol·licitar-ho i, per això, no descarta que en un futur es puguin abordar més casos. D'altres espais, com ara el Casino, gaudeixen d'un altre tipus de protecció, ja que estan contemplat en el Pla Especial de 2001. Els locals d'arran de mar, però, com que estan en domini de l'Estat no gaudeixen d'aquestes condicions.
L'alcalde diu, en aquest sentit, que "ens consta que en espais on s'ha fet aquesta protecció Costes ho ha tingut més difícil per fer-hi coses". És el cas, per exemple, de Castelló d'Empúries, que va declarar BCIL l'antic edifici de la discoteca Passarel·la o l'edifici del Club Nàutic d'Empuriabrava en un intent de d'evitar-ne l'enderroc. L'Estat, però, va presentar-hi al·legacions.

Personatges il·lustres
El bar Boia, que ara s'ha especialitzat en còctels durant la temporada d'estiu sota el nom de "BoiaNit ", aquest any ha celebrat els 69 anys de servei turístic al municipi. Des que va obrir portes l'any 1946, es va convertir en un espai de tertúlia a mar obert convertint-se, segons els seus propietaris, en una part més del paisatge del municipi. Un espai de trobada de la societat del municipi però no només això. De fet, per les seves taules hi han passat personatges com el pintor Salvador Dalí o Marcel Duchamp, Man Ray, Antoni Pitxot, Richard Hamilton o John Cage. També s'hi han assegut escriptors com Gabriel García Márquez, J.V. Foix o Josep Pla, així com actors i artistes. Kirk Douglas, Fernando Rey però també Ainhoa Arteta, Josep Carreras o Victòria dels Àngels hi han compartit copes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Com reduir fitosanitaris coneixent el clima
Com reduir fitosanitaris coneixent el clima

Com reduir fitosanitaris coneixent el clima

La D.O Empordà instal·larà cinc estacions meteorològiques que permetran reduir els tractaments...

Empuriabrava fa mig segle

Castelló celebra durant tot aquest cap de setmana que el 26 de juny de fa cinquanta anys es va...

Un home de 84 anys gairebé s´ofega a la platja de Riells de l´Escala

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va assistir ahir a un home de 84 anys que...

Final de curs a l´Escola de Música de la Jonquera

Final de curs a l´Escola de Música de la Jonquera

Les darreres setmanes de juny són conegudes a tot arreu per acollir tot tipus de...

Llançà arriba la Fira Internacional del Formatge

Llançà arriba la Fira Internacional del Formatge

Llançà va estrenar ahir la primera edició de la Fira Internacional del...

Figueres posa en marxa diverses beques per a joves

El consistori premiarà aquells participants que hagin arribat a l'excel·lència a partir de tres...

Enllaços recomanats: Premis cinema