L'empresa Neòpolis, encarregada de l'elaboració del nou planejament de Figueres, està acabant d'elaborar el document d'avanç del POUM. L'equip de govern de CiU treballa amb l'objectiu de tenir-lo a punt per a les properes eleccions, tot i que la segona ronda de tallers de participació ciutadana no podrien iniciar-se, previsiblement, fins passats els comicis. Els treballs, asseguren, s'han allargat més del previst "pel volum de feina que comporten", però asseguren que "aviat tindrem aquest primer dibuix" al qual, després, la nova onada de tallers donarà forma fins a convertir-lo el el full que anirà a aprovació inicial. Tot això, després de passar per les urnes.

L'actual planejament de Figueres data de 1983 i això convertia a la ciutat en un dels pocs indrets on encara no s'havia endegat la feixuga tramitació d'un full de ruta que marqui el creixement urbanístic del futur. Fa anys que la capital altempordanesa viu immersa en constants modificacions puntuals del planejament vigent, fet que ha demostrat que al llarg d'aquests més de trenta anys moltes coses han canviat i que la planificació de ciutat necessita una urgent revisió. Feia temps que se'n parlava, però semblava que ningú volia asumir l'habitual desgast que una actuació d'aquestes dimensions suposa. Fins al 2013. L'equip de govern de CiU va iniciar el procés i el novembre d'aquell any es van acabar els vuit tallers de participació ciutadana. A principis de l'any passat, tal i com va avançar aquest diari, es va presentar l'informe que agrupava les diferents propostes sorgides de les trobades amb els agents implicats. Els problemes de mobilitat dins i fora de la ciutat, així com la manca d'equipaments, són alguns dels aspectes que van aparèixer en el recull final. A partir d'aleshores, la tasca de l'empresa encarregada del procés es va centrar en destriar les dades susceptibles de formar part del planejament i agrupar-les amb les que s'extreguessin de l'enquesta ciutadana que es va obrir al web del POUM (http//figueres.cat/poum). Això s'havia de portar al document preliminar, anomenat "avanç de planejament", que ha de servir per comernçar a treballar en propostes més concretes i que havia d'estar a punt aquesta passada tardor per iniciar la segona ronda de tallers participatius. Des de l'Ajuntament asseguren que els treballs s'han allargat més del previst perquè un document d'aquestes característiques requereix molta feina i, en aquests moments, s'està ultimant. Segons expliquen, confien que el document estigui acabat aviat i que es pugui arribar a les eleccions amb aquesta primera "panoràmica" de la Figueres del futur.

Després, previsiblement passats els comicis, s'hauria d'iniciar la segona onada de tallers que hauran de configurar el document que es portarà a aprovació inicial.

L'alcaldessa, Marta Felip, ja va assegurar a l'inici del procés que no es tramitaria formalment fins passat el maig d'aquest any, per no entorpir una iniciativa de tanta trascedència. Així doncs, haurà de ser el govern sortint de les properes municipals qui abordi l'impuls definitiu a aquest document urbanístic.