L'Ajuntament de Figueres finançarà un 30% del cost del bitllet del TAV per a figuerencs que acudeixin a centres universitaris de Girona o Barcelona amb l'objectiu que optin per quedar-se a viure a la ciutat. Actualment són uns dos-cents, un centenar a Girona i la resta a Barcelona. Calculen que, sumat al 20% de descompte del que ja gaudeixen amb la targeta Plus 10 estudiants , els suposarà un estalvi de 45,6 euros al mes pels que es desplacen a Girona i 140 euros a Barcelona.

L'ajut està adreçat a joves universitaris, o altres estudis superiors equiparables com els de música, teatre i dansa que es desplacen als respectius centres en tren d'alta velocitat. La targeta per a universitaris ja suposa un 20% de descompte sobre el bitllet general i s'hi sumarà el 30% de Figueres, fet que suposarà pagar a meitat de preu el bitllet si s'adquireix la targeta.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha explicat que l'ajuda està pensada per retenir el capital jove a la ciutat. En aquest sentit ha manifestat que pateixen "una diàspora dels joves estudiants universitaris perquè després d'abandonar la ciutat per dur-los a terme, no hi tornen ni cerquen el seu futur professional aquí". "Per incentivar que es quedin a Figueres mentre curses estudis superiors i, posteriorment, continuar amb el seu desenvolupament professional i personal des de la seva ciutat" es potencia que optin per agafar el tren en comptes de marxar a viure a altres ciutats mentre estudien.

De moment la mesura serà una prova pilot per aquest semetre que més endavant es repetirà i ampliarà amb ajudes a les targetes de 50 viatges en 30 dies . L'alcaldessa espera que "serveixi perquè a mitjà termini, amb l'abaratiment dels costos de desplaçament, moltes famílies es replantegin el pressupost que destinen al lloguer d'un pis a Girona o Barcelona i optin per quedar-se a Figueres durant la seva formació universitària" i alhora suposi que "generin oportunitats que retornin a la ciutat".

A partir del 16 de gener es farà una campanya adreçada al públic aprofitant la web i les xarxes socials i es farà públic a quina agència de viatges s'hauran de tramitar els ajuts. S'hi poden acollir els que tenen entre 18 i 22 anys; que tinguin matriculats un mínim de 45 crèdits en un centre d'estudis superiors i que estiguin empadronats a Figueres. Només es permetrà la compra bonificada de quatre abonaments tipus Plus 10 estudiants per persona i mes i cada inici del curs s'haurà de renovar.

La presentació dels nous ajuts municipals s'ha fet coincidint amb les dates en què estan d'examens perquè puguin gaudir dels descompte a partir de l'1 de febrer quan comença el semestre.