L'equip de Govern de CiU a Figueres va aprovar ahir definitivament el pressupost a través d'assumptes urgents i enmig de dures crítiques dels grups de l'oposició. Les formacions (PP, PSC, ERC, ICV, CUP i el regidor no adscrit) van denunciar que se'ls hagués comunicat "per casualitat" i en comissió informativa just el dia abans així com que no s'acceptés cap de les al·legacions presentades. Tots hi van votar en contra i la majoria ho van titllar de "menyspreu", però el regidor d'Hisenda Manel Toro, ho va negar assegurant que això només era la culminació d'un llarg procés que ha durat molts mesos i que "se'ls ha atès sempre". D'altra banda, Toro va fer públic que, segons les darreres dades del Cadastre, es cobrarien 486.000 euros més d'IBI dels pressupostats. Per això, destinaran una gran part als desperfectes dels aiguats i 40.000 euros a actuacions d'acompanyament en els reallotjaments del barri de Sant Joan.

Feia temps que no es respirava un ple tant tens. La proximitat electoral i la darrera actuació municipal, segurament, hi van ajudar. Els grups van denunciar que es van assabentar que el pressupost arribava al ple arran d'una pregunta del regidor de la CUP, Joan Font, el dilluns al migdia i que no va ser fins gairebé a les onze de la nit del mateix quan van rebre el dictamen de resolució de la desestimació de totes les al·legacions formulades. La regidora d'ERC, Mireia Mata, va dir que estan "molt enfadats" perquè la situació "ratlla la mala educació". En aquest sentit, va dir que tot i tenir majoria absoluta i poder-ho aprovar "ni tant sols es molesten a debatre-ho". A banda d'això, va tornar a dir que es tracta d'uns pressupostos molt poc socials i amb afany recaptatori. També la regidora del PP, Maria Àngels Olmedo, va criticar l'actuació del Govern municipal, els va acusar de menysprear-los i, de nou, de no atendre unes al·legacions que haurien ajudat a reduir la despesa. Xavier Monfort (ICV), va denunciar les formes "pròpies d'altres governs" i els va alertar que "les pagaran". Font va criticar també que les seves 14 al·legacions s'haguéssin respost en dues línies i que no haguessin tingut ni 24 hores per poder-s'ho estudiar. Els va recordar, a més, que els proposaven un estalvi de 640.000 euros i Pere Casellas (PSC) va dir que se sentien menystinguts i "decebuts".

Toro, però, va voler salvar les crítiques a la no estimació de les al·legacions (sobre els terminis en què es va presentar el dictamen no en va parlar) tot dient que "el pressupost és una eina de compliment del programa electoral" i va venir a dir que hi havia pressa per posar-lo en marxa a pocs mesos dels comicis.

Pel què fa a les acusacions del PSC sobre el cànon del Montessori, Toro va rebatre aquest assumpte -que també es va presentar en forma d'al·legació- dient que hi ha 45.000 euros previstos en concepte de consessions administratives i que també hi consta al capítol de despeses en concepte de "subvencions ajuts compra de llibres escolars". "Vull entendre que no s'ha llegit bé el pressupost", va etzivar Toro a Casellas. A tot això, Casellas va respondre que el Govern busca confondre. "No han habilitat cap partida d'ingrés específic pel cànon. Val a dir que al pressupost de 2014 la mateixa partida tenia una previsió de 15.000 euros. On han anat a parar ara aquests?", va dir. A més, insisteix que a les despeses, l'any passat hi havia una partida de 42.500 euros que ara ha passat als 45.000, que havien de ser per "socialització de llibres". "Segueixen entestats a no habilitar els mecanismes adients", diu. L'equip de Govern ho nega.

La revisió cadastral va ser un altres dels temes polèmics sobretot quan Toro va anunciar que encara es preveu un increment major del previst. L'oposició els va acusar de no donar eines als ciutadans i el Govern insisteix que és cosa de l'Estat.