L'Ajuntament de Figueres ha requerit a la Protectora d'Animals i Plantes de la ciutat que adopti mesures correctores davant de les queixes de nombrosos veïns pels sorolls als que, diuen, estan sotmesos els habitatges de la zona dels carrers Port de la Selva, Pont de Molins i Cabanes. El regidor de Medi Ambient, Pere Giró, diu que els tècnics han conclòs que amb un trasllat de les gàbies on tenen els gossos es podrien "minimitzar els sorolls" però que l'equip de Govern de CiU descarta, de moment, instal·lar-hi pantalles acústiques, tal i com s'havia compromès fa temps. De fet, la gossera fa temps que està pendent d'un trasllat que s'havia projectat conjuntament amb el Consell Comarcal però que tampoc té data de consecució.

Les polèmiques a l'entorn de la Protectora fa temps que envolten l'equipament. El canvi en la direcció va generar una onada de denúncies creuades per maltractaments i, tot i això, l'Ajuntament sempre ha defensat que els controls fets no mostren cap tipus d'irregularitat. A finals de l'any passar, a més, el centre denunciava importants dificultats econòmiques. En aquest sentit, alertava que el Consell Comarcal no havia abonat cap dels imports del conveni de 2014 i que els calien més voluntaris, tot i les aportacions d'empreses i particulars. La protectora rep, diuen, cada vegada més animals i això els provoca, a la vegada, problemes de gestió. De fet, Giró reconeix que des del centre han argumentat que cada vegada tenen més gossos i que, per tant els sorolls, incrementen.

Els veïns s'han queixat a l'Ajuntament i també als grups de l'oposició. El regidor del PP, Diego Borrego, va ser precisament qui ho va plantejar al ple de dimarts assegurant que els veïns dels carrers propers pateixen des de fa temps aquesta situació. "Vostés havien dit que posarien pantalles acústiques però no han fet res", els va recriminar. Giró va respondre que s'havia reunit amb els veïns i que se li va notificar a la protectora a través d'un decret que havien de prendre mesures.

De fet, els tècnics municipals van determinar que amb un canvi en la ubicació dels espais on hi ha els gossos es podria pal·liar el problema. El regidor diu que s'està en converses amb el centre i que, en principi, s'hi avenen però que, en cas de no ser així, l'Ajuntament ho assumiria de forma subsidiària. "En principi, amb això n'hi hauria d'haver prou", insisteix.

"Minimitzar" molèsties

Giró, en canvi, diu que ara per ara no està previst posar-hi les pantalles acústiques que s'havien anunciat fa temps i que, precisament, havien de servir per minimitzar les molèsties de la seva ubicació en trama urbana. "És una inversió molt forta per un moment com l'actual", afegeix l'edil. Tampoc està previst que a curt termini es construeixi un nou centre que s'havia plantejat tocar de l'abocador de Pedret i Marzà. L'any 2011 es va assegurar que s'estava estudiant aquesta possibilitat davant dels problemes veïnals i el fet que la gossera havia quedat "petita". Giró admet que el més convenient seria que l'equipament estigués fora del nucli urbà però que no hi ha disponibilitat pressupostària per a fer-ho.