L'acusat del crim de Figueres era conscient que havia matat la víctima. Just després de la baralla i d'haver-li passat amb la camioneta pel cap li va dir al copilot: "Crec que l'he matat, li he donat un cop fort al cap i crec que l'he matat". Baltasar Sánchez Rey, que s'enfronta a 20 anys de presó per assassinat, va admetre a l'acompanyant que havia colpejat la víctima amb una barra de ferro però, segons el testimoni, no li va dir que el "sotrac" que havia notat amb la furgoneta quan fugien fos conseqüència d'un atropellament. "Tenia molta por, ni vaig mirar ni vaig preguntar", ha dit. Després del crim, van anar plegats a una finca on l'acusat va amagar el vehicle. Allà, li va proposar fugir amb ell.

Segona jornada del judici contra l'acusat d'assassinar un home a Figueres per una disputa de trànsit el 4 d'agost del 2010. Aquest dimarts han declarat a l'Audiència de Girona els testimonis presencials, el noi que anava a la camioneta amb l'acusat i familiars de Sánchez Rey i de la víctima.

El copilot ha explicat que el 4 d'agost va anar a casa de l'acusat buscant el seu fill, amb qui són amics. Com que no hi era i havia d'anar a comprar un tub de fontaneria, va demanar a l'acusat si podia anar amb ell a la camioneta fins a l'establiment. Quan ja sortien d'allà, es van incorporar a la carretera principal saltant-se un 'Stop'. Això va provocar que el conductor d'un turisme que s'apropava a la rotonda comencés a tocar el clàxon.

"Tocava la botzina de forma insistent i es va col·locar al costat de la camioneta a la rotonda", ha explicat el copilot que afegeix que el conductor del cotxe increpava el de la camioneta i l'instava a aturar el vehicle. "En Baltasar li va dir que ho deixés córrer i que no l'obligués a parar", ha detallat el testimoni. Finalment, però, els dos vehicles es van aturar un darrere l'altre i els dos homes van començar a discutir.

El copilot ha assegurat que quan ell va baixar del vehicle, va veure passar l'ocupant del cotxe amb una carraca de metall a la mà. Aleshores, segons el testimoni, l'home va colpejar Sánchez Rey a la zona de l'espatlla. Això va fer que l'ara acusat agafés una barra de ferro de sota el seient del conductor i l'alcés per colpejar la víctima. "No vaig voler mirar més, em vaig espantar i vaig entrar de nou a la camioneta", ha afirmat el testimoni.

L'acompanyant diu que no va veure el cop i tampoc va veure caure la víctima. El següent record que té és el de Baltasar Sánchez pujant a la camioneta, engegant el motor i fugint conduint en línia recta. El copilot diu que va notar un sotrac però va pensar que era perquè havia tocat la vorera o havia passat per sobre d'alguna eina. Segons ha assegurat, no va mirar i l'acusat tampoc li va dir que fos perquè havien passat per sobre del cap de la víctima.

Després, l'acusat va conduir fins a una propietat d'una filla seva i allà va ocultar el vehicle. "De camí em va dir que creia que l'havia matat, que li havia donat un cop fort al cap i que fugiria, que marxés amb ell", ha explicat. El noi, però, li va dir que ell no pensava escapar-se perquè no havia fet res.

No el creurien per gitano i delinqüent

El copilot diu que a continuació ell va marxar d'allà, just després que l'acusat li digués que volia trucar a la seva dona. La dona de Sánchez Rey ha negat que rebés cap trucada del seu marit i diu que no va poder parlar amb ell fins al vespre, quan els Mossos d'Esquadra ja li havien explicat que "s'havia ficat en una baralla". La dona no s'explica per què, segons la companyia telefònica, va parlar amb el mòbil del seu home en set ocasions al llarg del dia.

La dona ha assegurat que va ser a comissaria, i per casualitat, quan va saber que la víctima havia mort. Aleshores, abans de parlar amb el seu marit, es va posar en contacte amb l'advocat Joaquim Bech de Careda per explicar-li la situació. Quan al final va parlar amb el seu home, Sánchez Rey li va dir que havia estat una agressió en defensa pròpia i van començar a planejar com s'entregaria a la justícia.

"L'advocat va dir que el podien acusar d'assassinat i llavors va ser quan va decidir fugir a França", ha explicat la dona que detalla que feia poc que Sánchez Rey havia sortir de la presó i no volia tornar-hi. Havia estat uns 20 anys entre reixes després que el 1993 l'Audiència de Girona el condemnés a 44 anys de presó per haver violat i atracat una turista holandesa quan feia autoestop.

"Va pensar que no el creurien pel seu historial i perquè és gitano", ha explicat la dona que ha assegurat que això va ser el que el va fer fugir. Segons la dona, en cap moment el processat li ha explicat que "atropellés" la víctima, sinó que va ser un "discussió de trànsit".

Cau fulminat

Els diversos testimonis presencials que han declarat aquest dimarts han dit que no van veure cap arma a la mà de la víctima però sí van veure Sánchez Rey clavant-li un cop amb un objecte contundent, alguns van veure una barra de ferro i altres una pala. Com a resultat del cop, la víctima va caure fulminada a terra i no es va moure.

Els testimonis no coincideixen en si l'acusat va veure o no que la víctima havia quedat sota el vehicle. Alguns creuen que sí perquè es va desplomar tant ràpid que l'agressor havia de veure la caiguda i altres creuen, en canvi, que l'agressor va pujar de seguida a la camioneta i que no devia veure que l'altre home havia quedat davant la trajectòria de la roda.

Sí que han destacat tots que el conductor de la camioneta no va fer cap tipus de maniobra per esquivar cap objecte i que un cop va passar per sobre del cap de la víctima no es va aturar ni va recular per oferir socors.

20 anys de presó

El fiscal, Víctor Pillado, demana que condemnin Baltasar Sánchez Rey a 20 anys de presó per assassinat. La mateixa pena que demana l'acusació particular, exercida pel lletrat Francesc Xavier Pérez. L'advocat de la defensa, Carles Monguilod, creu que la mort va ser accidental i demana 4 anys de presó per homicidi imprudent.

El cas es jutja amb jurat popular a la secció tercera de l'Audiència de Girona. Està previst que l'acusat declari dimecres i que entreguin l'objecte del veredicte al jurat dijous. Llavors, es retiraran a deliberar.