L'altre dia, en els locals del que sembla ser han d'acabar com el mostrador de la ceba de Figueres i, cal esperar, d'algun altre producte empordanès que generi una mica més de plaer i un punt menys de plorera (un altre fiasco programàtic, un altre exemple d'aquell refrany castellà que diu que quien mucho abarca poco aprieta), el testador i l'hereva de l'alcaldia figuerenca es van reunir per configurar el primer espot publicitari partidista de la propera campanya municipal, això sí, amb impostura d'institucional transversalitat i envoltat d'aquella parafernàlia faraònica de la que acostuma l'ara conseller.

L'acte consistia en un repàs de la transformació, potser mai més ben dit, soferta per Figueres entre els anys 2007 i 2014, tot una ègida com es pot comprovar, amb la intenció d'intentar frenar la clara i previsible pèrdua de vots (a propòsit de l'esdeveniment un veterà polític em pronosticava, potser amb cert interès partidista una baixada per quedar-se dels dotze en set regidors) deguda per una part i en termes generals a l'abandonament de la transversalitat sociològico-política que el candidat va fer albirar, i de l'altra la percepció que una vegada més es feia patent l'altre refrany que diu que obras son amores y no buenas intenciones. "Els fets s'han imposat a les promeses... Si Felip (Marta) mai ha convençut del tot, Vila ha perdut la capacitat de seducció; la realitat s'ha imposat als somnis" em concloïa un assistent a l'acte. No és d'estranyar: el ciutadà del carrer no troba en lloc aquesta suposada transformació, aquest canvi radical a millor que el duet convergent intentava mostrar i que, pel que sembla, només va arribar convèncer els addictes.

Em diuen que van justificar que Figueres necessitava un canvi "de grans obres per petits detalls". Parlaren de petits detalls per minvar el nivell de crítica? Parlem doncs de petits detalls.

Petits detalls com els dels encreuaments elevats de carrers que gràcies al seu acurat disseny i excel·lent execució de les obres no hi ha ni un que estigui sencer i esperen no sé si ad kalendas graecas la seva reparació? Petits detalls com els de les actuacions en voreres, provocant absurdes asimetries alhora que perjudicant els legítims interessos dels veïns de l'altra riba que es veuen impedits d'ampliar la seva? Petits detalls de la transformació de la avinguda Marignane en un carreró que no porta enlloc? Petits detalls...

Encara sort que van parlar de petits detalls.