Una imatge de Roses als anys 30 i una d'avui va servir, entre moltes altres, per il·lustrar el mes passat un reportatge del diari britànic The Guardian per mostrar l'expansió urbanística a les costes del Mediterrani. Dos investigadors francesos van fer un viatge en caiac des de Gibraltar fins a Istanbul i van quedar molt impactats per "la infinita expansió de les ciutats al llarg de la costa".

A la imatge rosinca, la tercera d'una desena, es pot veure la badia amb camps de conreu, olivars i algun petit nucli de cases. La imatge no té ni cent anys però mostra una població molt diferent de l'actual. L'espai apareix en la següent completament urbanitzat amb els camps d'olivera convertits en una de les moltes urbanitzacions i l'espai marítim ocupat pel port esportiu. La imatge va ser captada, segons el mitjà, el 2010.

El reportatge apareixia fa unes setmanes relatant el viatge dels dos estudiants, oceanògrafs francesos que van viatjar durant 14 mesos al llarg de 8.345 quilòmetres. Douglas Couet i Louis Wilmotte, de 23 anys, relata, "sabien que es trobarien la contaminació: l'objectiu de l'expedició era portar a terme una investigació oceanogràfica" relacionada amb la contaminació i per donar a conèixer la importància de l'ecosfera del Mediterrani. Però esperaven un paisatge litoral tranquil. "En el seu lloc van ser rebuts per la infinita expansió de les ciutats". Expliquen que "van quedar molt impressionats amb l'enorme urbanització costera". A prop de les grans ciutats es van trobar grans quantitats de residus de plàstic a l'aigua. Per això, "en realitat podiem adonar-nos que estavem acostant-nos a una gran ciutat o a un parc nacional, en funció de la quantitat de plàstic a l'aigua". L'espanyola és una de les costes europees que ha sofert aquesta gran urbanització que queda clarament reflectida en els canvis a les imatges rosinques, tot i que sense els grans gratacels que presideixen altres ciutats. Benidorm és una de les que els va sorprendre on el 1950 hi havia 2.700 habitants que vivien en un poble tranquil, i avui cada any el visiten 1,5 milions de turistes britànics. "La Manhattan del Mediterrani", li diuen remarcant la importància del turisme per totes aquestes ciutats. I la Manga, a Múrcia, on en 20 quilòmetres han destruït l'espai litoral construint habitatges que la major part de l'any són buits. Croàcia i Albània és on ara "els tentacles de la humanitat han estat retinguts". Són "una gran amenaça per alguns dels últims grans trams de costa verge al llarg del nord del Mediterrani. Les imatges que il·lustren el reportatge en l'edició digital són encapçalades per la platja de Llevant de Benidorm, i el port de Marbella, a Màlaga. Andratx, a Palma de Mallorca o la Manga, a Múrcia tanquen la sèrie de la costa mediterrània "ara i abans".