El Departament de Salut ha assegurat que no pot excloure del concurs de l'ABS de l'Escala les empreses privades. Aquesta era una petició dels alcaldes dels vuit municipis empordanesos que abasta aquesta àrea de salut. Els municipis demanaven al Govern que garantís que el servei no cau en mans d'una empresa privada tot i que acrediti experiència en atenció primària. Salut assegura que, per llei, ha de garantir la concurrència de totes les empreses "susceptibles a ser licitadores". El departament prepara un nou concurs per a la gestió d'aquesta ABS, després que el procediment s'hagi aturat dues vegades. De moment, la Fundació Salut Empordà continua temporalment al capdavant de la gestió.

En una resposta parlamentària, el Departament de Salut aclareix que no pot excloure del concurs per a la gestió de l'Àrea Bàsica de Salut de l'Escala -que dóna cobertura al CAP del municipi i a set dispensaris més- les empreses privades. Aquesta era una reivindicació dels alcaldes, que volien que el Govern no acceptés al concurs empreses amb ànim de lucre, com era el cas d'Eulen que, en el primer concurs, va aconseguir imposar-se a l'oferta presentada per la Fundació Salut Empordà (sense ànim de lucre).

El Departament de Salut aclareix que, per llei, ha de donar entrada a totes les propostes d'aquelles empreses que siguin "susceptibles de ser licitadores" i, per tant, no pot excloure les empreses privades.

El concurs, anul·lat dues vegades

Al gener del 2013 Salut adjudicava a Eulen la gestió d'aquest servei, sota les crítiques d'alcaldes i usuaris per ser una empresa del sector privat sense experiència en atenció primària.

La Fundació Salut Empordà, sense ànim de lucre, fa catorze anys que està al capdavant de l'equipament i vol continuar prestant el servei. Després de l'adjudicació a Eulen, va presentar al·legacions i es van estimar.

L'abril del 2013 l'Òrgan administratiu de recursos contractuals de la Generalitat va declarar nul·la l'adjudicació a l'empresa privada Eulen. La resolució concloïa que hi havia errors en les bases i, per tant, anul·lava tot el procediment i obligava a començar de zero tota la tramitació.

El segon concurs es va convocar a finals del 2014 i hi optaven la Fundació Salut Empordà, l'empresa privada Eulen i una unió temporal d'empreses. Novament, la Fundació Salut Empordà va considerar que les bases del concurs no estaven ben fetes i va presentar al·legacions. En essència, la fundació demanava que al concurs només s'hi poguessin presentar empreses amb experiència en l'atenció primària i no en serveis sanitaris en general, tal i com es recollia a les bases.

A principis de febrer, Salut va donar la raó a la Fundació Salut Empordà i va anul·lar el concurs per modificar les bases i convocar-lo de nou. Tot i la petició dels alcaldes, les empreses privades podran seguir-s'hi presentant.