S'acosten les municipals, així com els balanços de mandat i els llibres que repassen promeses i projectes. Ahir va ser el torn de l'alcaldessa de Figueres i candidata de CiU, Marta Felip, que va presentar el seu llibre Ciutadana de Figueres a la cafeteria del Casino de la mà del president de l'AMI i alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, que es va desfer en elogis cap a l'alcaldessa, que va conèixer com a secretària. En el llibre Felip aprofita el document per mostrar la seva visió de ciutat i anunciar algunes iniciatives que, diu, podrien desencallar-se de forma imminent. Una d'aquestes és la voluntat d'un grup d'inversors d'"engegar un hotel de cinc estrelles a la ciutat que cobriria les mancances de la nostra oferta hotelera" i, l'altra, la "propera" posada en funcionament de la casa natal de Dalí amb finançament "público-privat". La candidata convergent també repassa alguns dels eterns pendents de la ciutat com la zona oest, el Logis Empordà o la Sala Edison.

Amb l'avantatge amb què juguen aquells candidats que són alhora alcaldes i amb una sala plena de rostres amics de regidors o exalcaldes com Marià Lorca, Felip va presentar ahir el llibre que ha elaborat i en el qual mostra una ciutat en positiu relatant alguns dels projectes acomplerts, així com els que continuen al calaix però que, assegura, estan encaminats. En definitiva, va dir, "em sentia amb el deure d'explicar la ciutat que vull perquè a mi no m'heu votat".

El document comença amb el pròleg del periodista Francesc Cruanyes, on defineix l'alcaldessa i candidata de la ciutat com una estusiasta amb una visió esperançada i en el qual recorda, també, que el càrrec va arribar-li per "accident" quan a finals de 2012, l'aleshores alcalde i ara conseller, Santi Vila, va deixar el càrrec. També ho recorda ella en la introducció, on desgrana els seus orígens estretament vinculats a Figueres.

El llibre aborda diferents temes. Des de l'urbanisme a les persones passant, per exemple, per la controvertida relació de la ciutat amb la Fundació Dalí. Felip nega que l'ens no treballi prou per Figueres i diu que la promoció, de fet, és feina de l'Ajuntament. "Em podeu dir que faig volar coloms però veig propera la posada en funcionament de la casa natal, gràcies al fet que hi ha un sector interessat (turístic i hoteler) en la creació d'espais d'interès turístic (...). Treballant frec a frec amb aquests motors arribarem a una col·laboració público-privada que ens permetrà finançar la reforma i l'obertura (...) sense que l'Ajuntament en perdi la titularitat", anuncia. La candidata de CiU, a més, situa aquest projecte en el marc del que anomena "passeig de la fama" al carrer Monturiol. "La coincidència "genial", la situació d'aquests equipaments i una estratègia ben orientada ens ajudarà a afavorir aquest circuit (Museu de l'Empordà i també biblioteca de la Casa Fages de Romà) i vincular les instal·lacions a una oferta de turisme cultural que pot esdevenir referent internacional". Felip anuncia també que "recentment ha passat pel meu despatx d'alcaldia la voluntat sòlida d'alguns inversors que volen engegar un hotel de cinc estrelles a la ciutat". També diu que té l'objectiu d'es tendre l'eix comercial "únic" que té Figueres i que, en els darrers anys, ha arribat fins al centre històric.

Sense gaires concrecions, afirma, a més, que "el meu pròxim objectiu és continuar aquesta tasca en l'àmbit comprès entre el carrer Sant Pau, Rambla i carrer Vilafant, on tenim reptes per afrontar, com ara la Sala Edison, que llasta i impossibilita l'esclat comercial (...). Les eines urbanístiques i els programes europeus destinats a ciutats d'interès turístic així com l'entesa amb l'actual propietari seran les eines que ens permetran desbloquejar la situació". Precisament en l'àmbit dels serveis, Felip reitera la vocació del comerç tradicional però admet que la proliferació de franquícies pot ser perillosa. Recorda, en canvi, que la indústria només suposa un 12% i que per invertir la tendència cal desenvolupar el Logis Empordà. El llibre, però, passa de puntetes per la zona oest on, insisteix, s'ha d'actuar el diferents àmbits de forma "immediata".

D'altra banda, aborda la immigració tot recordant que a la població d'aquest origen ja arriba al 30% (15.000 de les 45.000 que viuen a la ciutat). En aquest sentit, assegura que l'objectiu ha de ser integrar-los sobretot a través de l'escola o l'esport. Alhora i en l'àmbit del benestar, insisteix en l'esforç que ha fet l'Ajuntament per atendre les polítiques socials i la dificultat dels moments actuals per a moltes persones però diu que "l'ens municipal ha de diversificar les seves accions i no pot destinar tot el pressupost a ajudar als més desafavorits (...) Els ciutadans que paguen impostos mereixen que el seu consistori actuï sobre la ciutat en totes les àrees, que signi convenis amb el Festival del Circ (...)".