La inspecció del cadastre de Figueres es va dur a terme l'any passat i durant els mesos de novembre i desembre els afectats van començar a rebre les notificacions. En total, la Direcció General del Cadastre va detectar 1.961 finques en les quals, segons les seves informacions, s'haurien produït ampliacions, reformes o rehabilitacions, entre d'altres. Per aquestes incidències, s'han presentat unes 250 al·legacions perquè els propietaris no veuen bé la interpretació que fa el Ministeri d'Hisenda. Malgrat això, l'Estat ha calculat que Figueres recaptarà 1.850.000 euros més d'IBI durant aquest any incloent les finques que han recorregut. L'Ajuntament, que ja va obrir un punt d'informació per atendre els afectats davant l'allau de peticions, ha decidit habilitar un servei d'assessorament jurídic per aquests i no els cobrarà els imports afectats per al·legacions fins que hi hagi una resolució.

Figueres és un dels més de 50 municipis gironins on s'està duent a terme aquesta actualització. La darrera que s'havia fet a la ciutat datava de finals dels 80 i des de l'Ajuntament -que asseguren que es van oposar a la decisió- ja havien alertat en diverses ocasions que l'impacte podia ser important. De fet, els pressupost d'enguany s'hi preveien en concepte de l'increment per a la revisió uns 1,45 milions d'euros però les xifres s'han superat i, segons els càlculs estatals, la dada s'enfilaria fins al 1.850.000 euros.

El regidor d'Hisenda, Manel Toro (CiU) diu, però, que en realitat i de moment, només s'incorporaran al padró uns 1,6 milions pendents de resoldre les 250 al·legacions (el 10% restant). Tant el regidor com l'alcaldessa, Marta Felip, va afirmar que l'Estat pretén fer que els Ajuntament carreguin en impostos els ciutadans i que "d'aquesta manera no els haguem de demanar ajuts a ells per finançar-nos".

Per això i davant les queixes registrades per la situació, l'Ajuntament oferirà assessorament jurídic en col·laboració amb el Xaloc de la Diputació de Girona. Per fer-ho, ja ha demanat totes les al·legacions amb l'objectiu d'estudiar aquelles que estiguin ben fonamentades. "Els expedients de les persones que han presentat al·legacions quedaran suspesos fins a la resolució definitiva. Per tant, no se'ls incorporarà al padró per al cobrament de l'IBI, tal i com contemplava l'Estat", asseguren.

A més, diuen, facilitaran ajornaments i fraccionaments en els pagaments, tal i com ja preveu la normativa municipal, a tots els afectats per la revisió. "No està a les nostres mans revisar els valors cadastrals però sí quan i com cobrem l'IBI", va afegir l'alcaldessa.

Felip va admetre que la xifra de veïns afectats pels canvis és molt elevada i que, a més, en els casos en què han recorregut se'ls provoca una indefensió jurídica. D'altra banda, insisteix que "en previsió del que podria passar "en?guany s'ha rebaixat la taxa de l'IBI a nivells del 2008 després dels increments que es van haver de fer en els darrers anys obligats per Hisenda en un 10%".

Toro va insistir en el fet que només un 10% dels afectats s'han oposat a la revisió perquè "hi ha casos en què és molt evident que s'han fet ampliacions o obres". Malgrat això, va concretar que en els casos en què hi ha més dubtes d'interpretació és en aquells en el quals s'han fet rehabilitacions.