L'Agència Catalana de l'Habitatge de la Generalitat ha entrat 20 demandes al jutjat per a poder desallotjar part dels 44 habitatges propietat d'Incasòl al barri de Sant Joan de Figueres, que han d'acabar tapiats i enderrocats en una actuació que busca posar fil a l'agulla a una millora a la zona oest on viu la comunitat gitana. En alguns dels casos ja hi ha data pel judici i, en d'altres, encara estan pendents. Això és el que ahir es va explicar a la Comissió del barri juntament amb una intervenció urbanística que l'Ajuntament abordarà de forma imminent al carrer Doctor així com la instal·lació d'un mòdul prefabricat a tocar d'aquest per a utilitzar-lo com a centre cívic. També s'està a punt d'aconseguir un acord per solucionar el problema d'ocupacions al bloc del carrer Ramon Mandri.

No hi ha dates concretes, asseguren, per evitar conseqüències que podrien malmetre el full de ruta però "hi haurà actuacions a curt termini". De moment, la Generalitat ja té tramitades una vintena de demandes als jutjats per poder desallotjar part dels habitatges que són de la seva propietat. Es tractaria dels casos més flagrants. De fet, segons la radiografia que es va fer en aquests habitatges bona part dels que hi viuen no paguen el lloguer d'entre 50 i 60 euros al mes que costa i deu d'elles no estan ni empadronades ni són les titulars dels lloguers. Dotze més tampoc constarien com a titulars tot i estar empadronats a la ciutat. També n'hi ha que tenen altres propietats.

La Generalitat i l'Ajuntament estan a l'espera ara de les resolucions, algunes de les quals ja compten amb data de judici. Paral·lelament, s'està tancant amb una empresa especialitzada en l'àmbit social una actuació conjunta (finançada entre la Generalitat i l'Ajuntament) per a l'acompanyament dels casos i el reallotjament d'aquells en què calgui. Un reallotjament que des de l'Ajuntament insisteixen que abordarà l'Agència Catalana de l'Habitatge a través del seu parc d'habitatges disponible.

Paral·lelament, l'Ajuntament ja ha adjudicat per 67.000 euros una millora al carrer Ochoa de 1.180 m2 que implicarà al nord amb l'encreuament amb Ramon Mandri una plataforma única que connectarà amb un mòdul prefabricat amb funcions de centre cívic de 150 m2. L'equip de Govern de CiU també ha iniciat el procediment administratiu per poder acabar les intervencions gairebé de forma simultània. D'altra banda, s'està a punt de tancar l'acord amb una fundació sense ànim de lucre perquè gestioni l'edifici de Ramon Mandri i regularitzi la situació. I és que la majoria d'habitatges pateixen ocupacions il·legals. La previsió és que, a banda d'arreglar espais comuns malmesos, es facin marxar aquells que no compleixin els requisits per accedir a pisos socials.

El Govern municipal reitera que durant el 2015 es realitzaran 51 accions socials al barri, 18 de les quals s'hi desenvoluparan per primera vegada. Es tractarà sobretot de xerrades o tallers d'aspectes com l'educació. En l'àmbit de la seguretat, la Guàrdia Urbana ha aixecat des del l'1 de novembre 599 denúncies per infraccions de trànsit, 7 per drogues i 4 per armes. També s'han detectat 62 habitatges amb frau de llum. Els controls, insisteixen, es mantindran.