La Institució Altempordanesa per a l'Estudi i Defensa de la Natura (Iaeden) reclama que es treballi per resoldre l'assignatura pendent de disposar d'una planta de compostatge a la comarca. La majoria de poblacions no tenen recollida de matèria orgànica perquè el tractament suposaria desplaçar-ho a plantes d'altres punts i encariria el procés, diu l'entitat.

Des de fa anys s'està pendent de la construcció d'una planta de compostatge a Pedret i Marzà, un projecte que la crisi econòmica va frenar. La Iaeden constata que les dades a nivell de Catalunya són que el 37% dels residus municipals generats són de matèria orgànica. I dins aquests residus, un 29,6% són de restes de menjar i un 7,6% de restes de poda i jardineria. Per tant, "s'hauria de desenvolupar de manera immediata la recollida selectiva de la matèria orgànica" perquè representa gairebé la meitat dels residus. Una part dels residus es podrien recilar, diuen, si les administracions i els ciutadans gestionessin de forma correcta la recollida.

Les dades de la recollida selectiva a l'Alt Empordà apunten que una gran part dels residus, el 65%, encara acaben a l'abocador i no són recilats. Un 12% és matèrtia orgànica, i la resta paper/cartró (5%), vidre (4%, envasos (2%), voluminosos (7%), runes (5%) i un 1% d'altres materials. Per Iaeden, es molt difícil poder revertir aquesta situació si la comarca no disposa d'una planta de compostatge que és on es poden reciclar les restes de matèria orgànica, una instal·lació que posen de manifest que "la majoria de comarques catalanes en disposen". Per això demanen "de manera urgent" que el Consell i l'Agència de Residus accelerin la construcció.