Els nous propietaris d'una casa de Vila-sacra van localitzar dissabte un arsenal de la Guerra Civil, 202 projectils, sota un munt de runa a l'interior d'una casa que està en procés de restauració. La vivenda feia més de vint anys que estava tancada, després de clausurar-s'hi un antic prostíbul. Els Tedax dels Mossos van retirar dilluns el material, que es va fer detonar a la base militar de Sant Climent Sescebes. L'alcaldessa de Vila-sacra, Carme Barceló, constata que "estàvem vivint sobre un polvorí sense tenir-ne ni idea".

La casa està situada a la plaça Major. Des de fa anys ha anat canviant de mans sense que s'hi hagi fet res ni s'hi hagi residit, explica Barceló. Recentment ho tenia un banc i ara l'ha adquirida una persona de fora de la població que la vol restaurar. Justament dissabte es trobaven amb operaris que hi han de treballar quan "van començar a desenrunar i van començar a veure el material, van començar mira, semblen armes, sembla que són bales..." i en veure l'abast de la troballa van donar avís als Mossos d'Esquadra. Des de Mossos han informat que se'ls va donar avís a quarts de deu del matí. En un primer moment es va informar que hi havia un centenar de projectils d'uns 20 centímetres cadascun, però van acabar sent 202 projectils d'artilleria i antiaeris de la Guerra Civil que podien haver passat més de mig segle allà guardats, tot i que es desconeix l'origen.

No hi havia un perill imminent que esclatessin i els Mossos van anar controlant amb una patrulla la casa fins dilluns, que van actuar els especialistes en desactivació, els Tedax. Es va retirar el material i es va traslladar a la base de Sant Climent on es van destruir el mateix dia, han informat des de Mossos.

L'alcadessa explica que no li consta que s'hagin produït altres troballes similars al poble. Explica que a la casa, en un annex on s'han trobat les armes, hi havia hagut el prostíbul que quan ella va començar d'alcadessa va clausurar.

Restes de guerra a la comarca

A la comarca, lloc de pas de milers d'exiliats cap a França, s'han trobat en múltiples ocasions armes de la Guerra Civil. Els punts més habituals han estat el litoral, des de Port de la Selva fins a Roses, i en poblacions a tocar la frontera. Una de les darreres troballes més importants va ser a Capmany el gener de 2010 quan en un bosc es van localitzar un miler d'artefactes explosius de la Guerra Civil. Un veí va alertar que creia haver vist un projectil i amb un detector de metalls es va fer una recerca que els dos primers dies va permetre trobar 332 projectils. Els Tedax van està un mes removent amb pales la zona, d'on van acabar recuperant-ne fins a 945. En aquella ocasió la majoria eren projectils antitanc d'origen rus. Com en el cas de Vila-sacra, es va traslladar a la base militar de Sant Climent on van ser destruïts. Al poble sí que tenien coneixement que un veí havia fet servir una masia per guardar material de l'exèrcit de la República, però la casa la van fer esclatar durant la retirada per evitar que pogués ser utilitzat.