L´Ajuntament de Castelló d´Empúries rescindirà el contracte a la concessionària de la zona blava per incompliment de contracte perquè no ha pagat 295.000 euros, part del cànon de 2013 i el de 2014. Després que hagin ignorat els terminis i requeriments municipals, l´alcalde, Xavier Sanllehí, ha iniciat els tràmits per acabar amb la relació contractual. La decisió és irrevocable i no estan disposats a continuar amb la zona blava encara que ara optés per pagar.

L´alcalde ha explicat que els queda pendent uns 250.000 euros del 2013 -el primer any de funcionament- i del 2014 una xifra similar. Els van fer un requeriment que no van respondre i els van donar com a termini el 31 de desembre i el 31 de gener per pagar el pendent. L´empresa es va comprometre a pagar un cànon anual de 432.000 euros i Sanllehí constata que «no han complert amb unes obligacions econòmiques». En veure que ni tan sols responien el requeriment, l´Ajuntament «va dir prou» i l´interventor va fer un informe exposant que no s´ha ingressat en els terminis establerts i Sanllehí ha demanat a la secretaria que s´incoï un expedient de resolució del contracte que ha de passar per ple per aprovar-se. El proper tràmit serà fer-ho arribar a la comissió jurídica assessora de la Generalitat perquè verifiqui que realment s´està incomplint el contracte. Sanllehí remarca que, en aquest cas, «l´incompliment és clar perquè és altament objectiu, no és interpretable». L´empresa tindrà els mecanismes habituals per al·legar i també pot acudir al contenciós. Ara bé, l´Ajuntament té clar que encara que pagui, ja no interessa la zona blava i que tampoc estan disposats a perdonar el deute pendent.

La implantació de la zona ­blava ha estat polèmica des de la seva posada en servei fa dos anys per l´oposició de veïns i comerciants d´Empuriabrava. De fet, diverses formacions que concorreran a les properes eleccions tenien previst defensar la retirada de la zona blava, sempre que es ­pogués ­renegociar. Per això, pel candidat d´ERC, Salvi Güell, «la rescissió del contracte s´hagi produït ara només obeeix a la proximitat de les ­properes eleccions municipals, ja que el trencament de les relacions ­podia haver-se fet molt abans. No hem entès mai com l´equip de govern va arribar a l´acord ­d´acceptar que el cànon del 2013 es ­pogués pagar fins a finals de 2014».

L´alcalde posa de manifest que si l´empresa no paga l´establert aquesta és l´única opció. Respecte a la decisió de descartar tornar-la a posar en servei, Sanllehí constata que quan es va decidir, l´Ajuntament estava econòmicament molt malament. La zona blava ha suposat uns ingressos de 800.000 euros en dos anys però «hem sortit d´un forat de cap a quatre milions d´euros, ara tenim recursos propis i anem bé». I el proper govern després de les eleccions de maig «no li caldrà aplicar cap mesura d´aquest tipus».

El 2013 va començar a funcionar i un any més tard, davant les nombroses crítiques a Empuriabrava, es va renegociar el ­contracte per incloure millores. Des del principi ha generat rebuig a Empuriabrava on, a més, l´empresa no hauria obtingut els beneficis que s´esperava. Va fer una oferta molt superior a les altres dues empreses que es van presentar i es creu que podria haver arriscat massa. Per aquest estiu podrien desaparèixer les 2.732 places.