Nova operació contra el terrorisme gihadista amb ramificacions a la província de Girona. La Policia Nacional, per ordre de la Fiscalia de l'Audiència Nacional, va detenir de matinada una noia de 18 anys, a Figueres, acusada de pertànyer a una cèl·lula terrorista que es dedicava sobretot a fer propaganda de l'Estat Islàmic.

La jove és d'origen marroquí, tindria un paper destacat en l'ús de les xarxes socials i s'encarregaria de difondre consignes terroristes a través d'internet. Durant l'operació, desenvolupada al llarg la matinada i matí d'ahir, es van fer cinc detencions més a Catalunya i dues a la resta de l'Estat espanyol.

Els vuit arrestats formarien part de la cèl·lula de propaganda gihadista dedicada a difondre les consignes de l'Estat Islàmic, a la captació d'adeptes, la selecció i enviament de combatents i a incitar a fer accions terroristes a Espanya. El jutge de l'Audiència Nacional, Javier Gómez Bermúdez, interrogarà demà els vuit presumptes membres de la cèl·lula gihadista.

L'arrest de la noia de Figueres es va produir al voltant de les quatre de la matinada i va trencar la calma a la ciutat. Un grup d'agents de la Policia Nacional amb diversos vehicles es van personar al carrer Cresques Elíes i van pujar en un pis de la zona de les Vivendes del Parc. Van esbotzar la porta del domicili i tot seguit van buscar i retenir la noia. La van arrestar i del domicili, un cop escorcollat, es van emportar documentació i material informàtic. El pis es troba a prop del barri de Sant Joan i l'Hospital, una zona amb força immigració.

En el moment de la detenció hi havia la família de la noia dormint dins l'immoble. Segons va relatar una de les germanes de l'arrestada a TV3 fora de càmera, l'entrada els va trasbalsar molt perquè hi havia menors dins la casa i els agents es van emportar la noia sense explicar què havia passat.

Estudiant de Medicina

La jove de 18 anys pertany a una família amb sis fills, cinc dels quals viuen al pis de Figueres i una de les noies, a Holanda. Dos dels germans de la detinguda són menors d'edat. L'arrestada estudia medicina a Girona i un dels veïns del bloc va relatar que la veia cada dia agafa el transport públic per anar a la universitat.

El pare de la noia havia regentat una carnisseria, tot i que ara ja no hi treballava i la germana gran, segons els veïns, és dependenta en una coneguda botiga de roba interior de Figueres. Un detall que havien observat recentment els residents de l'edifici és que fa poc el pare de la família havia canviat la roba occidental amb què es vestia per la túnica tradicional marroquina, la gel·laba, van destacar a l'ACN.

La detenció de la jove va trencar la calma de la ciutat de Figueres. L'alcaldessa de la localitat, Marta Felip, va relatar que l'operació s'havia dut en absolut secret però que se'ls havia informat quan estava a punt d'iniciar-se. Va "demanar calma absoluta" a la ciutadania i va destacar, en relació a la convivència, "l'harmonia que hi ha, malgrat que sí que preocupa que hi hagi aquests focus vinculats al gihadisme a la ciutat".

Des de Girona, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va destacar que els operatius contra aquest tipus de terrorisme confirmen una "amenaça evident" que els cossos de seguretat presents a Catalunya estan combatent, i amb "eficàcia policial".