L'Ajuntament de Roses s'encarregarà de regular el fondeig amb boies a les cales, des de Canyelles fins a Jóncols. Es farà càrrec de les urbanes i les del Parc Natural de Cap de Creus mentre no hi hagi el document de regulació dels usos marítims (PRUG) enllestit. L'objectiu és adaptar-se a la llei que obliga a eliminar les concessions a particulars perquè sigui un ens, en aquest cas el port de Roses, qui les gestioni i doni el servei. Es llogaran les boies a uns preus que faran que no surti a compte tenir l'embarcació amarrada tot l'estiu a la mateixa cala, el que esperen que permeti més mobilitat i que més navegants puguin gaudir de les cales.

Per donar compliment amb la nova normativa vigent en aquesta matèria, la Llei de Navegació Marítima, i donar sortida a la demanda de punts de fondeig a les cales s'ha habilitat dins el Pla d'Usos de Platges l'establiment de camps de boies. Els usuaris deixaran de ser titulars individuals d'un sistema de fondeig (mort, cadena i boia) per passar a ser llogaters del servei que oferirà Port de Roses, S.A que actuarà davant l'Autoritat Marítima. Fins ara ja feia d'intermediari però els usuaris demanaven la concessió i tenien la boia en propietat. Això, a bada que no s'adapta al que demana la llei, feia que en moltes cales no hi hagués opció d'atracar.

El regidor de Coordinació Territorial i Sostenibilitat, Carles Pàramo, ha constatat que "aprofitant que la llei ens ho mana, i no ho fem a desgrat, ho regulem" i facilitarà, diu, per una banda, millorar la regeneració del fons marí perquè molts usuaris no feien manteniment dels morts que s'acumulaven. Una altra avantatge és que "es rebaixa la pressió a les cales perquè l'any passat si volies fondejar a l'Almadrava o Canyelles estava ocupat sempre".

Regeneració del fons marí

La regeneració del fons encara es considera més important a les cales de cap de Creus on hi ha una important concentració de praderia de posidònia. Aprofitant l'adaptació del sistema de fondeig a la normativa legal, l'Ajuntament desenvoluparà un programa de 5 anys durant el qual la totalitat dels morts de formigó que reposen sobre fons de posidònia seran per morts del tipus anomenats "ecològics". Però dins l'àmbit marítim del Parc Natural s'està pendent de la regulació en la que treballa la Generalitat, ajuntaments i territori, després que es presentés i generés moltes queixes. Pàramo ha explicat que "estem fent el compliment d'una llei de rang superior, quan la Generalitat ho reguli haurà de ser absolutament compatible". Per tant, es regula "amb la voluntat de fer una cosa compartida, però no voliem quedar penjats i sense boies". La idea era crear un consorci per aquet estiu però una llei també impedeix crear-ne i, per tant, de moment es treballarà així però el parc "busca l'empara legal que ens permetrà fer de manera conjunta". El PRUG és impossible que estigui consensuat per aquest estiu, constata Pàramo.

Està previst que hi hagi entre 120 i 150 boies des de Canyelles Petites, Canyelles Grosses i Almadrava. La Murtra, Rostella, Montjoi i cala Jóncols. L'Ajuntament està acabant de decidir el nombre total de boies.