Figueres es va convertir ahir en vila trabucaire. Més de 200 trabucaires de 37 colles procedents d'arreu de Catalunya es van reunir a la ciutat per celebrar la 33a Trobada Nacional de Trabucaires de Catalunya. Cada any, els trabucaires, equipats amb els seus trabucs i armes, es reuneixen en una localitat de Catalunya. Es tracta d'una trobada entranyable en què amics de més de 30 anys es retroben per compartir la seva afició i promocionar una part de la cultura catalana. Enguany, Figueres, tot i no tenir colla pròpia, va ser l'escollida per acollir uns 200 trabucaires, motiu pel qual la sala de reunions del consistori ha tingut, durant tot l'any, la bandera trabucaire penjant.

L'alcalde de Solsona, que l'any passat va acollir la trobada, i l'alcaldessa de Cardedeu, que l'any que ve celebrarà la festivitat, es van desplaçar fins a Figueres. Els batlles, juntament amb els trabucaires, es van desplaçar fins a la Rambla de Figueres, on es va fer una galejada conjunta que va despertar els veïns. Posteriorment, després de visitar l'ajuntament de la ciutat, els trabucaires van fer una nova galejada i es van dirigir fins al Castell de Sant Ferran, la fortalesa més gran d'Europa, on van tornar a fer sonar les seves armes abans d'assistir a un dinar popular.

La ciutat es va engalanar per rebre els trabucaires. Al llarg de tot el cap de setmana, Figueres va celebrar la primera edició de la Fira Populària, punt de trobada de la cultura catalana. Totes les associacions, entitats i organitzacions de la comarca dedicades a la promoció de la cultura catalana van poder ensenyar les arrels i tradicions més conegudes com els castells, el pubillatge, els gegants o danses a tots els ciutadans. Una fira que, tal i com va avançar l'alcaldessa de la població, Marta Felip, va ser "un èxit d'assistència" i des del consistori treballaran per poder repetir-la l'any vinent.

"El món trabucaire prové del teixit associaciatiu, podem fer molt de soroll però venim això", va explicar el president de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, Antoni Moliner. Figueres passa ara el testimoni a Cardedeu, que acollirà la 34a Trobada Nacional de Trabucaires.