L'Ajuntament de Roses ha començat aquesta setmana l'esperat enderroc de l'edifici de la Societat Unió Fraternal (SUF) després d'haver rebut el permís d'Indústria per a la retirada de la teulada d'uralita. S'ha perforat una de les parets per retirar el material interior. La setmana vinent s'espera abordar el gruix més important de l'obra començant a retirar la teulada i l'estructura.

Des de mitjan gener s'espera poder començar l'enderroc d'aquest edifici, que la SUF va cedir a l'Ajuntament i que, amb dos solars annexos més, va projectar la construcció d'un nou edifici dins el Pla de Barris. Es va fer un concurs i es va escollir una proposta però el canvi de govern el 2011 va suposar un replantejament. Ara es tira endavant, doncs, l'aixecament d'un edifici en un projecte diferent però que fa anys que s'espera. L'entitat que ha cedit l'immoble disposarà a l'interior d'un espai per poder continuar fent-hi activitats. Recentment han abandonat l'immoble i mentre durin les obre disposen d'un espai dins la Ciutadella per poder portar a terme els balls i altres activitats que organitzen.

L'edifici que s'enderroca es va construir el 1927 i ha estat la seu de l'emblemàtica societat per donar pas a un nou equipament destinat a usos socials i culturals. Costarà 2,7 milions i tindrà tres plantes.

Les màquines han començat a tirar a terra una paret lateral per poder anar retirant tot el que s'acumula a l'interior. Està previst que això s'acabi aquesta setmana i a partir de la vinent s'executi la resta, que inclou la retirada de la teulada seguint els protocols que requereix el fet de contenir amiant, un material que avui està prohibit. La construcció del nou edifici, segons ha explicat l'alcaldessa, Montserrat Mindan, s'haurà d'esperar passat l'estiu per no coincidir amb la temporada de màxima afluència de turistes.

El projecte permetrà aixecar un nou edifici al cor de Roses, que tindrà usos socials i culturals. Es posaran en servei la primera i segona planta, mentre l'acabament de la segona i tercera planta i els usos que se li donaran es deixarà per a més endavant. L'obra es va incloure al Pla de Barris i l'Ajuntament té un fons reservat per assumir-la durant aquest any.