El Departament de Justícia busca recursos per tal de poder obrir aquest estiu la piscina de la nova presó del Puig de les Basses de Figueres. El director del centre penitenciari, Josep Font, ha assegurat en una entrevista a la Cadena SER que la intenció és trobar socorristes i finançament per a fer-hi front i des de la Generalitat recorden que «la intenció és obrir» i que «aquesta instal·lació forma part de la resta del complex esportiu amb finalitats terapèutiques». L´equipament va inaugurar-se l´estiu passat però des d´aleshores no s´ha pogut posar en funcionament la piscina. Aquest no és l´únic centre de Catalunya que es troba en les mateixes condicions, segons l´emissora. Brians 2 o Lledoners també les tenen sense estrenar pel mateix motiu.

El centre penitenciari va obrir portes fa nou mesos i ara ja ha completat el trasllat, així com l´obertura dels nou mòduls que té disponibles per a homes, dones i joves. En total, ja compta amb uns 600 interns i la previsió és ue arribi als 750 (una xifra que consideren òptima) el proper mes de juny. De fet, s´han posat en funcionament pràcticament totes les seves instal·lacions. El director de la presó assegura en l´entrevista a l´emissora que el centre compta amb un complex esportiu en el qual treballen quatre monitors. «Ells generen tot un disseny esportiu bàsic i fonamental per a la convivències. La piscina forma part d´aquest complex. Està equipada i preparada però suposa una part ínfima de la inversió estructural i del manteniment de la mateixa presó. Si Déu vol i tenim mitjans per poder garantir la presència d´un monitor, doncs l´obrirem i tindrà una vessant esportiva», insisteix en les declaracions a la ràdio.

Des del departament, asseguren sense donar masses detalls que «la intenció és obrir si hi ha mitjans per a poder-hi fer front ja sigui a través d´algun conveni o com sigui». «És una instal·lació que, com la resta d´esportives que hi ha, té unes finalitats terapèutiques que ajuden a la convivència i a la rehabilitació», destaquen.

A més, les fonts consultades insisteixen que «són unes instal·lacions concebudes en un altre moment i que potser en les circumstàncies actuals no s´haurien fet però si les tenim s´han de poder fer servir». De fet, la presó de Figueres no és la únic que està en aquesta situació. També tenen les piscines tancades Brians 2 i Lledoners.

D´altra banda, des de la secció de presons de la UGT han explicat a l´emissora que s´haurà de veure si hi ha socorristes disposats a treballar-hi.

La presó va servir per unificar les dues que hi havia a les comarques gironines. En el cas de la del centre de Figueres es va tancar traslladant tots els interns a la nova i en el de la de Girona, es convertirà en un centre obert.