L´Oficina Antifrau de Catalunya diu que la concessió gratuïta i directa de la finca on es va construir l´Escola d´Hostaleria prevista al conveni entre la Fundació Privada Miquel i l´Ajuntament de Figueres està «viciada de nul·litat de ple dret». L´informe raonat que l´ens ha enviat a l´Ajuntament i al qual ha tingut accés Diari de Girona, reitera que la llei només permet aquest tipus d´ajudicacions directes en casos excepcionals en les quals, per exemple, es tracti d´una entitat sense ànim de lucre declarada d´utilitat pública. «No consta acreditada aquesta condició per part de la fundació», insisteixen. A banda d´això, l´organisme demana més documentació sobre el seguiment de la construcció de l´edifici, que es certifiqui com es va cedir la primera planta així com les quantitats econòmiques entregades a la fundació privada. Des del Govern municipal insisteixen que no hi ha indicis de cap delicte sinó que es tracta d´errors administratius i admeten que les consideracions deixen l´espai sense «cobertura jurídica».

L´ens va remetre fa pocs dies aquest primer informe arran de la investigació iniciada per la denúncia del PP sobre el conveni per a la construcció d´aquest centre així com pel lloguer del polèmic local buit del carrer Sant Pau. El document treu les primeres conclusions sobre la revisió de la informació de la que disposa i dóna un mes a l´Ajuntament per respondre tot i que no descarta portar-ho instàncies judicials, fiscals o administratives.

A grans trets, concreta que els convenis signats al 2008 i al 2010, durant el mandat de l´exalcalde i ara conseller, Santi Vila, preveien la concessió gratuïta de finca de domini públic a 50 anys a l´entitat privada per a la construcció del centre mitjançant adjudicació directa. De fet, així es va tramitar malgrat que Antifrau conclou que això es totalment contrari a dret perquè s´hauria hagut de fer amb concurs públic ja que es tracta d´una fundació privada sense caràcter públic. Per això, reclama que es revisin d´ofici les actes d´aprovació dels convenis i tots els acord que se´n derivin. A més, vol saber si es va constituir la comissió paritària de seguiment de les obres prevista al conveni i també que es certifiqui «com es va cedir la planta primera de l´edifici així com també l´escriptura notarial que en el seu cas s´hagués formalitzat». Pel què fa al seu cost, l´ens vol que l´interventor certifiqui les quantitats econòmiques entregades a la fundació especificant qui va adoptar la decisió o la imputació pressupostària. D´altra banda, reclama saber «si el pagament que es va fer des de l´Ajuntament va ser en percentatge o en base a l´aportació compromesa al conveni de 2010». L´Ajuntament manté que no hi ha cap delicte sinó que són errors administratius que «deixen sense cobertura l´espai com, per exemple, va passar-li a la Generalitat amb la presó». «Hem demanat informe jurídic i treballarem per donar-li la cobertura adequada», insisteixen.