El creador del nou circ català Charlie Rivel que s'estrena per Sant Jordi a Figueres ha lamentat que l'administració no s'hagi implicat econòmicament en el projecte, que ha tingut un cost aproximat d'un milió d'euros. La carpa dissenyada especialment amb capacitat per a 826 espectadors ja està instal·lada a la plaça Catalunya on s'estrenarà la funció amb 12 atraccions.

L'espai figuerenc serà el primer on es podrà veure un projecte que pretén tornar el circ al centre de les ciutats d'on va ser expulsat amb la crisi que va començar a patir aquest sector cultural a principi de la dècada dels vuitanta. I ho faran amb números de qualitat i basats en la cultura catalana. Serà una prova pilot l'estrena a Figueres on estan ultimant els preparatius de l'estructura que acollirà els espectacles. Es tracta d'un disseny especial, una carpa única a Europa, diuen els organitzadors, que no necessita perforar el terra. La carpa té un diàmetre de 17,5 metres i una alçada de 15 metres. El disseny, que ja es pot veure instal·lat, recorda un iglú. Els espectadors tenen una visió panoràmica perquè a l'interior no hi ha columnes i hi haurà molta proximitat amb l'escenari. Les 10 grades de l'interior es poden reduir a cinc per instal·lar-hi 50 taules per fer-hi sopars espectacles.

La carpa és només un dels elements que suposen un cost important a un projecte ambiciós que esperen que tingui un llarg recorregut. Han tardat tres anys a materialitzar-lo els productors GEnís Matabosch i Joan Mompart. Per això Matabosch es lamenta que no hagi rebut ajudes de l'administració per finançar el projecte. El certament a Figueres servirà de prova pilot per programar una gira per tot Catalunya el 2016.

El Circ Charlie Rivel oferirà la seva primera funció el 23 d'abril. Continuarà fins al 4 de maig amb un total de 19 funcions i dins les Fires i Festes de la Santa Creu. La intenció és ser el primer circ de qualitat amb números basats en la cultura popular catalana, segons ha explicat l'expert en circ Genís Matabosch. Han dissenyat una producció "de qualitat, perquè buscar la qualitat és l'única manera de recuperar la confiança del públic en les arts circenses i donar-los la dignitat perduda en l'últim terç del segle passat", ha dit Matabosch. Neix com a Charlie Rivel en honor del més universal dels pallassos catalans. Pretén ser "el nou circ català" per la renovació del gènere que proposen i per la temàtica de les atraccions. Matabosch ha recordat que "en el circ és habitual crear produccions que prenen com a leitmotiv el folklore d'un país determinat, com la Xina o Cuba, i no obstant això, una cultura popular tan extensa, estudiada i viva com la catalana mai ha estat objecte d'un espectacle circense". Els espectacles seran variats i s'hi podran veure en les 19 funcions des de pallassos a mags o equilibristes.