L'Escala, a l'Alt Empordà, acollirà entre el 18 de juliol i el 3 d'agost una nova edició, la vuitena, del Festival de Músiques i Arts de la Mediterrània, Portalblau. Enguany, els caps de cartell del certamen són la companyia Elèctrica Dharma, que fa parada a l'Escala en el marc de la gira per celebrar els 40 anys de la formació, Maria del Mar Bonet, que estrena nou espectacle en homenatge a Ovidi Montllor i Cris Juanico, acompanyat d'un quartet de corda. El festival, que manté un pressupost de 150.000 euros, estrena nou escenari a les ruïnes d'Empúries on es faran tres concerts de petit format. Les entrades es posaran a la venda la setmana vinent al web del festival i a l'oficina de turisme.

El festival Portalblau se celebrarà enguany entre el 18 de juliol i el 3 d'agost. Una de les novetats de la vuitena edició és que, a diferència d'altres anys, els concerts a l'escenari principal, el de la Mar d'en Manassa, es concentraran en cinc dies consecutius -en comptes de fer-ho en dos caps de setmana- per minimitzar les molèsties a veïns i turistes derivades de muntar les grades necessàries per acollir els més de 500 espectadors i per avaratir costos.

Una altre de les novetats és que el certamen recupera les ruïnes d'Empúries com a escenari després que l'any passat, per qüestions pressupostàries, se'n prescindís. Concretament, s'aprofitaran les escales de la façana posterior del museu per acollir tres concerts de petit format amb una capacitat per a uns 200 espectadors.

L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, ha destacat que la vuitena edició del festival Portablau, que manté un pressupost de 150.000 euros, s'ha consolidat com un certamen "singular" que "va més enllà" de la música d'estiu programant activitats paral·leles com debats sobre la mediterrània, exposicions fotogràfiques i recitals de poesia, entre d'altres. Una fórmula d'èxit, ha afegit, que s'ha aconseguit "amb un discurs propi" i no volent competir amb els grans festivals que se celebren a les comarques gironines.

Programació

El festival començarà el 30 de juliol a l'escenari de la Mar d'en Manassa on es farà un mapping de presentació de la programació sobre la façana de l'edifici del Gavià produït per l'estudi Els Altres i que ha comptat amb la col·laboració de les escoles d'art del municipi. Seguidament, el mateix escenari acollirà un concert gratuït de la Banda País Petit, formada per la formació Els Cremats i la Cobla Principal de la Bisbal, que versionaran referents de la música catalana dels últims 50 anys.

L'endemà, 31 de juliol, tindrà lloc un dels plats forts del festival: l'actuació a la Mar d'en Manassa de Maria del Mar Bonet, que estrenarà un nou espectacle d'homenatge a Ovidi Montllor i Guillem d'Efak, en el vinté aniversari de la seva mort.

L'1 de juliol serà el torn de l'Elèctrica Dharma, un altre dels caps de cartell, que han escollit l'Escala com una de les parades de la seva gira de retrobament del grup per a la celebració dels seus 40 anys. Una gira que va començar el passat 10 d'abril amb un concert a Girona.

Després de la Dharma, el 2 de juliol, la Mar d'en Manassa acollirà una de les novetats d'aquest any, el concert del grup gallec Luar Na Lubre, que per primer cop portarà al festival música celta després de set edicions reservades en exclusiva a la música de la Mediterrània.

El darrer dels espectacles a l'escenari principal del festival serà el de Cris Juanico el 3 d'agost amb el seu espectacle 'Una nit f(a)usta'.

Empúries

En col·laboració amb l'associació cultural Pau Casals, el nou escenari a les ruïnes d'Empúries acollirà tres concerts de petit format. El primer, tindrà lloc el 18 de juliol i anirà a càrrec de Le Croupier, amb un espectacle que reivindica la figura de la vedet Esperança Dinamita. L'endemà actuaran La Chamela i José Manuel Àlvarez que aportaran el toc flamenc al festival.

Alfolí de la Sal

El tercer escenari del festival, l'Alfolí de la Sal, acollirà diverses propostes. El 24 de juliol s'hi farà un espectacle d'homenatge a Ovidi Montllor des de la vessant poètica, amb la participació de Mercè Sampietro, Eduard Iniesta i Llúcia Vives. L'endemà serà el torn de Guillem Roma, que presentarà 'Nòmada', el seu darrer treball.

Tancarà les actuacions en aquest escenari Gemma Huguet, que el dia 26 de juliol presentarà el seu espectacle 'Si canto enrere'.

Una exposició fotogràfica dedicada a la pesca a la Mediterrània, que es podrà veure a partir del 25 de juliol a l'Alfolí de la Sal, i dues conferències sobre la Mediterrània, encara per concretar, completaran la programació del festival.

Col·laboració amb el festival Minipop

En la línia de col·laborar amb altres festivals, enguany s'ha arribat a un acord amb el festival Minipop de Tarragona que portarà a l'Escala un tastet de la seva filosofia amb tallers creatius, jocs per als més petits i un concert de Copa Lotus. Aquests actes es faran el 26 de juliol a la plaça Catalunya.