Una sentència del TSJC dóna la raó en part a uns 130 veïns de Roses i suspèn el POUM per una operació urbanística que uneix dos sectors allunyats per 2,4 quilòmetres per construir unes 750 vivendes en el primer, a tocar Mas Matas, mentre al segon, a la Muntanyeta, el deslliura de vivendes. A més, el tribunal considera que es fa en terrenys inundables sense un veritable informe. L´Ajuntament presentarà un recurs de cassació pel tema de l´inudabilitat i avaluarà de nou l´operació urbanística. Mentre no sigui ferma la sentència no afecta al POUM.

La sentència data del 21 d´abril de 2015 responent als veïns que, de fet, ja van fer al.legacions a través de l´Associació de Santa Margarida quan es va tramitar el POUM. El tribunal destestima la petició que demanava la nul.litat perquè no es justifica els estudis de creixement previstos. També desestima la petició de no està subjectes a la llei de Costes perquè la marina té un origen fluvial. En canvi, sí admet que l´operació urbnística és poc habitual i en terrenys inundables sense justificar-se suficientment.

El tribunal qualifica de «motiu de perplexitat i sorprenent l´ordenació urbanística establerta». En aquest sentit, posa de manifest que s´uneixen dos sectors de Roses molt allunyats per probablement poder urbanitzar més en un d´ells, a Mas Matas, uns terrenys urbanitzables no delimitats. Qüestiona que se´n prevegi l´aprofitament, espais lliures i equipaments en un sòl amb pendents d´entre 30 i el 70%. I a més, en relació amb Mas Matas, que sigui en terrenys inundables.

L´alcaldessa, Montserrat Mindan, ha explicat que el planejament, com està actualment, deslliura d´edificacions la zona de la Muntanyeta per concentrar-la a Mas Matas i admet que entenen que el tribunal el que fa és que posa «en dubte la racionalitat urbanística dels dos polígons». Especifica que s´ha de desenvolupar un pla parcial, que no es planteja de cop i que els paràmetres de construcció permeten a Mas Matas unes 748 vivendes.

L´Ajuntament presentarà un recurs pel tema de la inundabilitat perque entenen que sí està justificat amb informes que es pot urbanitzar. En canvi, avaluarà de nou amb l´operació urbanísica que uneix els dos sectors.

Mentre no s´hagi resolt el recurs, consideren que no ha d´afectar el normal desenvolupament del POUM.

L´àmbit 1, Mas Matas, està situat a l´entrada de Roses a tocar la carretera de Cadaqués. L´àmbit 2, ese situa al sud amb la carretera de Montjoi i al nord amb el Parc Natural de Cap de Creus. Són 88.522 metres quadrats i té una urbanizació annexa. Els terrenys són de naturalesa forestal amb vistes al golf de Roses.

El nou planejament es va aprovar el 2010 després d´anys de tramitacions durant el govern de Magda Casamijana (CiU, GIR, PP i ICV) Es va començar el 2003 durant el mandat de Carles Pàramo (CiU).