L'empresa catalana Igeotest, amb seu a Borrassà, ha començat aquesta setmana a Roses les proves a l'aigua del robot submarí MD 500 que permetrà, gràcies als seus tres braços robotitzats, fer perforacions geotècniques, és a dir, investigar la composició del sòl marí, de forma gairebé automatitzad. A diferència dels sistemes convencionals, el robot permetrà agafar mostres de 150 metres de sòl a grans profunditats de 1.500 metres amb mala mar i en un temps rècord. El giny està destinat a empreses d'energia eòlica que vulguin abaratir costos a l'hora de sondejar el terreny on instal·lar els seus aerogeneradors marins. Posar en servei el robot ha tingut un cost de dos milions d'euros.

El robot submarí destinat a fer perforacions geotècniques a gran profunditat es va presentar en societat ahir al matí. Tot i que la seva estructura supera les 12 tones de pes, el robot dissenyat per l'empresa catalana suposarà, segons els responsables de l'empresa Iogest, un pas endavant molt important en el camp de la geotècnica submarina perquè permetrà agafar mostres de sòl de manera més ràpida, amb costos més baixos i en pitjors condicions de la mar, que les actuals perforadores instal·lades en grans vaixells.

Segons el seu creador, l'enginyer Jordi Teixidor, les perforadores convencionals que, com l'MD 500, treballen a 1.500 metres de profunditat, poden agafar mostres de 150 metres de sòl en unes dues o tres setmanes sempre que les condicions de la mar siguin favorables. El robot català, segons afirma, pot agafar mostres d'aquest gruix en menys de 48 hores de forma gairebé automàtica i abaratint els costos fins a 10 cops.

Tres braços robotitzats

El giny compta amb tres braços robotitzats. Un d'ells clava els tubs de mostreig al fons del mar i els altres dos agafen les mostres i les desen a la mateixa estructura per al posterior anàlisi en superfície. Per funcionar, el robot només necessita estar connectat amb el vaixell amb dos cables, un d'elèctric per garantir el subministrament elèctric, i un de fibra òptica per als controls. Tot i ser dirigit des d'un punt de control, el robot té automatitzades bona part de les seves funcions.

El disseny del robot es va iniciar fa poc més de dos anys i en un principi estava destinat a treballar en prospeccions petrolieres, que necessiten mostres de sòl de 150 metres per detectar o no la presència d'hidrocarburs. Amb la crisi d'aquest sector, els responsables del projecte han dirigit el seu ús a l'energia eòlica, que, segons Teixidor, serà "la més estable els pròxims anys" i que a nivell tècnic "és menys exigent" perquè per instal·lar els aerogeneradors marins només es necessiten mostres de sòl de poc més de 20 metres.

Un cop muntat el robot, aquesta setmana començaran les proves a l'aigua al mateix port de Roses. L'objectiu de l'empresa és agafar molta experiència en tot tipus de condicions per garantir a les moltes empreses interessades en la màquina el seu bon funcionament i sortir al mercat amb garanties d'èxit.