La companyia Endesa ha pres mesures al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà per afavorir la nidificació del xoriguer petit amenaçat per la degradació del seu hàbitat. S'han instal·lat una trentena de caixes niu a Rabós i Garriguella. A més, s'ha adequat un centre de transformació en desús amb caixes niu.

El projecte ha consistit a instal·lar 20 caixes niu en els pals elèctrics de les línies de baixa tensió al terme de Rabós i 10 més a Garriguella. Això permet ajudar a evitar que depredadors terrestres com fagines i genetes, sobretot, es mengin tant les cries com els adults. Les actuacions del Pla de Conservació de la Biodiversitat han inclòs aquest any la cessió del vell transformador al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà que ha col·locat caixes niu al seu interior i ha fet forats a les parets que comuniquen amb les caixes per tal que el xoriguer hi pugui accedir.

Amb les intervencions s'incrementen els punts de nidificació. A més, la companyia ha explicat que als darres anys s'havia vist que hi havia competència amb altres aus protegides com el gaig blau que també utilitzen les caixes per la manca de forats naturals.

A finals dels anys 80 el xoriguer petit estava extingit a Catalunya. Des dels anys 90 s'ha recuperat amb els programes de reintroducció. El 2014 es van comptabilitzar 24 parelles de les 53 presents a l'Empordà nidificant en dispositius d'endesa.