ERC ha tancat alguns acords de govern a Castelló d'Empúries que té previst anunciar la setmana vinent, mentre una part de les vuit llistes que es van presentar continuen negociant un segon front en què hi ha la possibilitat que ERC es quedi fora de l'alcaldia. Els republicans amb sis regidors i els convergents en quatre estarien centrant les negociacions en què la resta de formacions amb menys representació s'han convertit en la clau del govern.

A l'espera d'anunciar-los, el cap de llista d'ERC, Salvi Güell ha explicat que tenen un acords però que existeix la possibilitat d'una unió de partits que els deixi fora. Segons ha pogut saber Diari de Girona, ERC s'ha de tornar a reunir amb CiU i aquests també amb altres formacions polítiques amb qui encara es creu que hi ha la possibilitat de tenir un govern al marge dels republicans.

ERC només té sis dels 17 regidors del consistori. ECE-E, amb qui Güell ja ha governat (2007-2011), es va desmarcar el primer i la cap de llista, Montse Escutia, amb unregidor, va dir que es quedaria a l'oposició. Feia una crida a un govern en minoria en què fos necessari arribar a acords i, per tant, es fes partícips del govern la resta de grups. Güell, tot i que ha estat intentant formar un govern de majoria, se sumava a aquesta possibilitat. "Per governar calen suports i aliances, que es poden teixir amb un pacte de govern amb majoria o amb un govern en minoria i fent acords d'acció de govern amb les altres forces polítiques", deia Güell dimarts. Per a Güell, coincidint amb entesa, això obliga "tothom a entendre's més per tirar endavant les propostes". Per tant, els republicans podrien haver optat per aquesta solució amb els acords als quals han arribat.

A l'Escala el PSC, amb un marge bastant més ampli de vuit dels disset regidors, també està intentant formalitzar algun acord. En aquest cas, el cap de llista, Víctor Puga, ha explicat que encara s'han d'acabar de reunir amb totes les formacions, tot i que no està clar que estigui tancat el 13 de juny.