n Josep Masdevall Ferrers va veure l´oportunitat d´obrir una llibreria a Figueres quan l´amo de la que hi havia al carrer Palau, al costat del col·legi Maristes, tancava. Eren finals del segle XIX. El seu propietari, Lorenzo Miegeville, es jubilava d´aquest establiment obert el 1796 i Masdevall, fill d´Amer i format al seminari de Girona, va veure la possibilitat de posar en pràctica els coneixements adquirits a la llibreria Geli de Girona. Va arribar a un acord amb Miegeville i va formalitzar una compra a terminis, tant de la llibreria com de la impremta. Aquest establiment conegut com la Llibreria Masdevall, que va arribar a tenir fins a tres ubicacions, s´ha convertit al llarg dels anys en tot un referent a la ciutat. La jubilació i la falta de relleu familiar ha fet que els propietaris hagin decidit tancar i llogar l´establiment a un altre negoci.

L´adquisició de la llibreria de Miegeville va ser el primer pas perquè Masdevall es traslladés a la capital altempordanesa però aviat l´establiment se li va fer petit i, després de casar-se, va decidir traslladar-se a l´illa de cases que hi havia al que ara és la placeta alta de la Rambla. Va ser aleshores quan el cartell amb el nom de llibreria Masdevall va començar a onejar a l´entrada de l´establiment i ho va fer fins a tocar dels anys vint, quan l´Ajuntament de la ciutat els va oferir canviar d´ubicació amb la intenció de tirar a terra la zona on eren per poder allargar la Rambla. I aquest es va convertir en el darrer i últim canvi: l´actual. Masdevall es va quedar els baixos que hi ha entre la Rambla i el carrer Vilafant. Poc després del trasllat, però, va morir i el seu fill, encara un adolescent, va haver de deixar l´escola per poder ajudar a la seva mare. Ells dos i, posteriorment, el fill sol, van aconseguir mantenir el negoci malgrat les dificultats que els van portar, fins i tot, a vendre la impremta. Josep Masdevall ­Moncanut va ser-hi al capdavant fins als anys 80. Aleshores la dona del seu fill, Dolors Galter, va passar a portar el negoci i així ho ha fet fins ara. Galter diu que s´han vist obligats a tancar per jubilació. Les seves filles tenen altres professions i la falta de continuïtat farà que dissabte es converteixi en el seu darrer dia com a llibrereria. El tancament també s´endurà moltes històries i anècdotes que la Dolors ha anat «recollint» al llarg d´aquest més de 30 anys al capdavant del negoci.

Anècdotes i grans clients

Diu que durant tot aquest temps ha fet molt bons clients i amics però també recorda algunes peticions singulars que mostren com la lectura no està entre les prioritats de molta gent. «Una vegada em van demanar tres llibres verds. Els era igual quins fossin, havien de fer conjunt», explica. «També em va sorprendre una vegada que em van demanar dos metres de llibres vermells per omplir una llibreria», recorda.