Avui enceto una nova etapa com a alcaldessa de Figueres. Després de dos anys i mig en el càrrec, és un honor renovar les meves responsabilitats al capdavant de l'Ajuntament i fer-ho de forma absolutament legitimada per la voluntat ciutadana. El nomenament el desembre de 2012 de l'anterior alcalde, Santi Vila, com a conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat va provocar que hagués d'assumir l'alcaldia. Tot un repte que he afrontat amb il·lusió i dignitat, però també amb el convenciment que era una situació atípica.

Els resultats de les eleccions municipals del passat 24 de maig han servit per normalitzar aquesta situació i, ara sí, sóc alcaldessa perquè els figuerencs i figuerenques ho han volgut. No és aquest un tema menor perquè, més enllà del cúmul de sensacions personals, hi ha també un rerefons de voluntat democràtica, de legitimitat com deia al principi. Sóc una dona de conviccions que entén la política com un instrument per facilitar la vida a la gent i prosperar col·lectivament com a societat. Crec que és necessari fer aquest preàmbul més personal per entendre que, metafòricament parlant, avui per mi és com el primer dia.

La ciutat, com ha passat arreu del país i del món, ha viscut quatre anys convulsos a causa de la crisi econòmica. En aquest període han canviat moltes coses, entre elles el convenciment que la ciutadania ens exigeix més transparència i participació. Alguns en diuen regeneració, i d'altres radicalitat democràtica, però el nom no fa la cosa i en qualsevol cas s'imposa una nova forma de fer política. Ni la ciutat ni la societat de fa quatre anys són la mateixa que ara. Han passat massa coses i els qui ostentem responsabilitats de govern en prenem nota. Per això també aquest mandat que encetem és com el primer dia.

Venen temps políticament incerts, però al mateix temps apassionants. En aquest context, Figueres afronta els nous reptes de futur amb ambició, amb ganes de superar-los i amb un projecte clar. Crec modestament que comencem amb un govern fort i aquí vull agrair especialment la complicitat amb el grup municipal socialista, per haver estat capaços de posar els interessos de ciutat per davant dels purament polítics i de partit. Mantinc, però, la meva mà estesa a tots els grups perquè només sumant tirarem endavant la ciutat. Com si fos el primer dia.

El resultat a les urnes del passat 24 de maig ha deixat un ajuntament més fragmentat i complex. Un mirall de la pluralitat de la ciutat. Un bany de realitat per als qui es pensen que només existeix el blanc o el negre, sense matisos.

El meu compromís és el de ser l'alcaldessa de tots els figuerencs i figuerenques, i actuar tal i com m'ha demanat la ciutadania, amb diàleg i consens. Seré sensible a les necessitats de la ciutat, lluitaré per resoldre les seves mancances i treballaré per aprofitar el seu potencial. Hem de consolidar Figueres com capdavantera a Catalunya i una de les ciutats mitjanes més importants del país. Amb esforç i dedicació, igual que el primer dia.

No voldria acabar sense posar en valor un fet que, si voleu és simbòlic, però que és un bon símptoma de com, afortunadament, amb el pas dels anys, la societat es modernitza i avança. Aquesta és la primera vegada en la història democràtica de la ciutat que una dona serà investida alcaldessa perquè ha estat escollida per una majoria ciutadana. Pels qui creiem en els valors, en la igualtat i en la normalització social, aquest és un bon símptoma de progrés. Per això també avui és un primer dia.

Finalment, vull fer una crida a l'optimisme. En temps difícils, esperit positiu. Per això sempre dic que la ciutat no té assignatures pendents, sinó reptes per assolir. Per això prefereixo parlar d'oportunitats abans que de problemes. Per això crec en Figueres, en la seva gent i en la seva potencialitat. Tenim molta feina per davant i ganes de fer-la, perquè sabem que només així construirem una ciutat millor, més pròspera i en la qual hi visquem bé i ens hi sentim a gust. Per això aquest és també el primer dia dels molts que han de venir per fer de Figueres una ciutat a mida de la seva gent.