El Parc Natural de Cap de Creus ha restaurat una de les barraques de pescadors que des de Roses fins al Port de la Selva encara es conserven. El parc ha demanat la concessió i ha condicionat una de les dues de cala Taballera. Properament s'espera que faci el mateix la Confraria de Pescadors del Port de la Selva a cala Prona, una de les cales més emblemàtiques i preuades d'aquesta costa feréstega perquè és on més es pesca.

Les construccions estan catalogades d'interès arquitectònic com a botigues de pescadors o barraques. Són antigues construccions que servien de refugi a la gent de la zona, pescadors o gent de la vinya.

La directora del Parc Natural de Cap de Creus, Victòria Riera, ha explicat que actualment se'n conserven dues a Roses -la Pelosa i Jóncols-, una a Cadaqués -a cala Culip- i dues al Port de la Selva -cala Prona i Taballera. A Roses, per exemple, el 2009, després que se li acabés la concessió a la Confraria, l'Estat les volia enderrocar i l'Ajuntament va fer els tràmits per protegir-les i rehabilitar-les.

Les del Port són les que es trobaven en més mal estat. Aprofitant un ajut d'un programa europeu sobre turisme sostenible es va decidir intervenir a Taballera, diu Riera. Aquí hi ha dues barraques, la de'n Morell, que gestiona una familia, i una barraca de dos mòduls que s'ha remodelat tota perquè algunes parts fins i tot amenaçaven ruïna. La barraca se situa en una cala on l'accés més fàcil és per mar, tot i que hi ha un sender per arribar-hi amb una caminada d'un parell d'hores.

Riera ha explicat que es va haver de sol·licitar la concesió a Costes i es va arranjar consolidant el sostre, adequant l'interior o pintant, entre altres tasques. Properament s'espera que els pescadors facin el mateix i demanin la concessió a cala Prona per portar-hi a terme una intervenció. És una de les millors cales per pescar perquè les corrents hi porten el menjar que alimenta peixos. Per això des de fa anys se sorteja per calar-hi per a la pesca del bonítol. La barraca continua tenint un dels usos pels que va néixer, acollir els pescadors que o bé s'hi resguarden o esperen el moment per treure el peix.

La construcció conté al seu interior tots els elements per menjar-hi i l'accés és lliure. Des de fa anys la utilitzen pescadors, però també veïns i estiuejants que gaudeixen de la costa i fondegen a la cala. Riera constata que no tothom és ?igual de cívic, el que ha obligat a posar sobre la taula el debat sobre quina és la millor manera de gestionar-les i quin ús se'ls donarà. A Taballera de moment està tancada a l'espera que amb l'Ajuntament es prengui una decisió.

Durant les Jornades de Descoberta del Parc Natural de Cap de Creus, celebrades el mes de maig al Port de la Selva, es va oferir una xerrada sobre aquestes antigues construccions, el seu ús abans i el futur.