L'Ajuntament de Figueres té a licitació des del passat mes d'abril l'explotació de la concessió administrativa del servei públic del nou conservatori de música a l'Institut Narcís Monturiol. La previsió és que s'adjudiqui en les properes setmanes. De fet, l'Ajuntament va signar el mateix abril un protocol d'intencions, el tràmit final abans que el Departament d'Ensenyament els assignés un número de centre i autoritzés l'activitat lectiva però aquest permís encara no ha arribat. La previsió era que les proves d'accés es fEssin el passat mes de maig a la ciutat i que les preinscripcions es realitzessin a Girona però el retard en els tràmits no ha permès seguir el calendari previst i, per tant, no està clar que pugui obrir portes al setembre, tal i com s'havia anunciat inicialment.

L'equip de Govern ja va haver d'ajornar la seva inauguració l'any passat. Així ho va explicar l'aleshores regidor de Cultura, Josep M. Godoy (CiU), al·legant que la intenció inicial era que ho gestionés una entitat de la ciutat a través d'un concurs negociat (proposant-ho a tres associacions) però des dels serveis tècnics els van alertar que aquest no era el procediment i que s'havia de tramitar a través d'un concurs públic.

La situació va retardar tot el procés i el setembre passat encara s'havia d'elaborar el plec de condicions per iniciar la convocatòria pública. La seva intenció era obrir-lo uns mesos més tard però des d'Ensenyament els van avisar que si es posés en marxa a l'octubre o al novembre seria impossible recuperar les hores lectives perdudes i, per això, van haver d'ajornar-ho fins aquest curs. L'Ajuntament va crear el servei i va acordar el protocol d'intencions així com un conveni amb el departament i va posar a licitació el servei, que està pendent d'adjudicar-se per quatre anys per un import de gairebé 10.000 euros. Segons fonts municipals, la previsió és que aquest tràmit es resolgui durant els primers dies de juliol.

Sense les proves d'accés

Malgrat això, no s'han fet les proves d'accés perquè, de moment i tot i que sembla que ja s'hauria autoritzat, encara no ha arribat formalment el permís de la Generalitat. Per tant, tot apunta que els terminis impedeixin de nou que el servei es pugui posar en funcionament a principis del curs vinent i que, tal i com va passar l'any passat, s'hagi de tornar a ajornar. De de l'Ajuntament mantenen que segueixen amb la tramitació prevista però que de moment no poden confirmar la data d'obertura.

Un dèficit històric

El projecte de conservatori va nèixer amb l'objectiu de donar resposta a la manca de places que hi ha a la regió de Girona que, en molts casos, obliguen als alumnes a marxar a Girona, a Barcelona o bé a deixar la seva vocació. La ciutat, que compta amb un ampli ventall de centres que promouen l'educació musical, va anunciar al principis de 2014 que al nou centre s'hi desenvoluparien els sis anys d'estudis reglats de música previs al grau superior amb aproximadament 15 places per curs i uns preus d'entre 100 i 400 euros.