L'Hotel Cala Jóncols, situat al bell mig del Cap de Creu, celebra el 60è aniversari inaugurant una vinya pròpia. En menys d'una hectàrea s'han plantat 4.000 ceps -els impulsors l'han batejat com 'la vinya més petita de Catalunya'- i recupera la varietat autòctona del lledoner roig que, tot i que habitualment se'n fa garnatxa, es farà servir per a vi blanc. Tot el procés s'ha fet a mà i de manera biodinàmica, el que significa que s'ha aplicat un mètode que inclou un calendari astronòmic a l'hora de plantar i veremar. Es preveu que en tres anys es pugui fer la primera verema (3.000 ampolles) i l'objectiu dels impulsors és construir un celler al mateix hotel per fer tot el procés a la vora del mar.

La família de l'Hotel Cala Jóncols de Roses està d'aniversari. Aquest negoci familiar compleix 60 anys i, per a celebrar-ho, s'han embarcat en un nou projecte. "Aquí el 90% del que tenim ve per mar però també volíem rendir un homenatge a la terra", ha reconegut Juanma Gómez, un dels impulsors del projecte. En aquestes terres segles enrere s'hi havia cultivat i ara els propietaris de l'hotel volen recuperar aquesta activitat agrícola a tocar de l'hotel.

L'indret on s'han plantat les vinyes és poc comú. La cala està situada al bell mig del Parc natural cap de Creus, a mitja hora en cotxe de Roses i s'hi arriba per una pista de terra de sis quilòmetres. Per posar-hi els ceps ha calgut fer 1,3 quilòmetres de murs de pedra seca per adequar el barranc i que les plantes arrelin. "Fa tres mesos que vam posar-hi 4.000 ceps i estan creixent a un ritme extraordinari que deixa sorpresos els entesos, només n'han mort quatre", ha detallat Gómez.

El projecte té diversos trets diferencials. Per una banda, els impulsors defensen que es tracta de la vinya més petita de Catalunya -no arriba ni a l'hectàrea- i que no en volen treure cap rendiment econòmic sinó el gaudi de recuperar una activitat antiga.

Per altra banda, també han apostat per una varietat que estava pràcticament perduda. Es tracta del lledoner roig, un tipus de raïm autòcton de l'Empordà i la Catalunya del Nord. Tot i que habitualment s'usa per fer garnatxa, la família de l'hotel el vol destinar a fer-ne vi blanc. La previsió, segons apunta Gómez, és que es pugui tenir a punt la primera verema d'aquí a dos o tres anys i que se'n puguin comercialitzar 3.000 ampolles.

No és la primera vegada que l'hotel té relació amb el vi ja que fa un any van ser pioners en la criança de vi submarí, és a dir, van fer que la maduració del vi es fes sota les aigües de davant de l'hotel.

Vi ecològic i fet a casa

Per últim, tota la vinya s'ha plantat seguint un procés, a més d'ecològic, biodinàmic. Aquest mètode tracta les explotacions agrícoles com organismes unificats i individuals. Aquest sistema inclou l'ús d'un calendari astronòmic per sembrar i per plantar.

La família vol que tot el procés del vi es faci al mateix hotel. Per això, preveuen fer un celler propi i embotellar a la mateixa cala. Fins i tot han comprat un ruc que s'encarregarà de baixar els raïms quan veremin per tal de no fer servir maquinària ja que el terreny és molt inclinat. Aquest serà el quart celler del parc natural.

El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, ha estat present a la inauguració i ha destacat que el projecte, tot i ser petit, té una vessant experimental remarcable. "Tenen un terreny molt especial que han sabut recuperar, no és una anècdota estar tan a prop del mar i al darrera hi ha molta feina i tecnologia que fa que puguem recuperar conreus en espais naturals tal i com eren abans", ha manifestat. ·El conseller també ha destacat que el projecte s'inscriu "perfectament en les línies d'impuls de desenvolupament rural i en la recuperació dels espais agraris arreu del nostre territori".

També han estat presents a la inauguració l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, que ha destacat el caràcter "exclusiu" d'aquesta vinya i també el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús.