Les portes de l'edifici de l'antiga presó de Figueres al carrer Sant Pau han estat durant dècades tancades als veïns. Ara, però, l'immens edifici s'està integrant -tot i que molt lentament- al barri, que encara veu encuriosit les portes obertes. Per això, l'associació de veïns hi ha organitzat els actes d'avui de la Festa Major que està celebrant aquest cap de setmana. Un concurs gastronòmic a la sala polivalent i una arrossada al pati que fa uns anys ocupaven interns són les dues activitats. L'associació treballa i espera la implicació de l'Ajuntament perquè l'edifici pugui tenir activitat tot l'any, tant l'espai polivalent com als jardins.

Des del mes de març, l'associació en gestiona una petita part. És l'ala dreta que dóna al carrer Sant Pau, amb unes oficines on tenen la seu i un gran espai polivalent. La presidenta del barri, Manolita García, constata que ha suposat una gran millora perquè fins llavors havien hagut d'ocupar un espai al local de Creu Roja. L'antiga presó els dóna moltes possibilitats, però també obliga a buscar la manera de disposar de personal que es pugui encarregar d'obrir-la i estar disponible mentre es fan activitats.

García explica que, de cara al setembre, esperen reprendre converses amb l'equip de govern per trobar la manera d'omplir de vida de nou la presó, ara amb activitats pel barri. No només creuen que pot ser molt útil la gran sala, sinó que també consideren que podrien obrir-se els jardins posant, per exemple, equipaments per fer gimnàstica. Mentre això no es pugui fer, el barri se la va fent seva i avui per primer cop hi entrarà la Festa Major.

Al llarg d'ahir, els actes es van dur a terme a la plaça Vila d'Ordis per traslladar-se avui a la sala de la presó i al pati. Al primer espai hi haurà, a partir de les dotze del migdia, el cinquè concurs de plans de Cuina i el segon Concurs de truites. L'Associació constata que el fet de poder-lo celebrar a l'interior d'un recinte i, a més, amb aire condicionat suposa molts avantatges. Tot seguit, a les dues del migdia, el pati acollirà l'arrossada, que ha comptat amb força més inscrits que en altres edicions i s'espera ser al voltant d'un centenar de persones. García admet que el fet de celebrar-se a l'antiga presó ha estat un dels motius: "La gent està molt contenta de veure les portes obertes, tant de temps amb la porta tancada, ens hi veuen fent coses i s'acosten". Ara esperen poder anar obrint més espais interiors.