Els portaveus dels cinc grups de l'oposició (ERC, CUP, Ciutadans, PP i Compromís d'Esquerres) es van reunir ahir amb l'equip de govern de CiU i PSC i amb l'exregidor i exdiputat d'ERC i director de l'institut Muntaner, Francesc Canet, proposar com a Síndic municipal. La trobada es va fer amb la voluntat que exposés el projecte que planteja per fer el relleu del càrrec, que des de fa dos anys i mig està en funcions. De la reunió no en van sortir posicionaments però tots els grups es van emplaçar a abordar-ho amb els seus respectius partits per prendre una decisió en una nova reunió de portaveus la setmana vinent. La voluntat és que en les properes setmanes es decideixi si hi ha el consens suficient per portar-ho a ple i aprovar-ho.

La trobada, convocada pel govern municipal, estava pendent des que es van celebrar les eleccions. La idea era que Canet exposés el projecte que se li va encarregar fa uns mesos. Un projecte que passaria per ampliar en part les funcions que ara ja té aquesta figura com ara fent control del compliment de la transparència i el codi ètic. A la trobada no es va demanar que els diferents grups municipals es pronunciessin però sí que tots van coincidir en què fa massa temps que el tema està pendent i es va demanar celeritat. La intenció és que abans de finals d'aquest mes es resolgui perquè al setembre es pugui començar a treballar. Per això, hi haurà una nova reunió, aquesta vegada només amb els portaveus i el govern, perquè tothom digui la seva postura després d'haver-la consensuat en assemblea o amb la resta del partit. Això permetrà saber si hi ha el consens necessari (que tant Canet com el govern voldrien) per poder-ho portar a ple.

Ahir les diferents formacions no van voler pronunciar-se però el de Ciutadans, Héctor Amello, ja va manifestar que tot i que el veuen com una persona «vàlida pel càrrec, la seva significació política pot posar en entredit la seva neutralitat. De totes maneres, això no significa que ens tanquem. Ho hem de parlar», va dir. Tampoc està clar que farà precisament ERC, ara encapçalada per Albert Testart. La formació ja va manifestar abans d'eleccions que volien que aquest assumpte es tractés a través d'una consulta popular. La resta de formacions no veurien, a priori, malament la proposta tot i que diuen que ho han de debatre.

Dos anys i mig en funcions

L'alcaldessa, Marta Felip, va proposar la figura de Canet com a tercera opció després que des de principis de 2013 es presentessin les propostes per rellevar, Eduard Puig, al càrrec des de feia deu anys. Primer s'havia intentat amb l'advocat, Jaume Torrent, però la falta de consens va tombar la iniciativa i després es va optar per la funcionària de la Generalitat, Maria Eugènia Sala. En aquest cas, tampoc es va acabar tancant. La figura de Canet és molt coneguda a la ciutat per la seva vinculació a entiats i perquè coneix a fons l'administració. La seva vinculació, en canvi, a ERC, que va liderar i per la qual va ser regidor i diputat, podria anar-li en contra. De fet, Canet va anunciar que deixaria la militància del partit de forma temporal si acabava assumint el càrrec.