Un miler de persones, entre amics i familiars, es van reunir ahir a la tarda per acomiadar el desaparegut Juli Soler, mestre de l'alta cuina i copropietari del Bulli, al funeral que es va celebrar al tanatori de Terrassa, la seva ciutat natal. A l'acte hi van assistir nombroses personalitats del món de la cuina com Carme Ruscalleda, Mey Hofmannm Juan Mari Arzak o Pedro Subijana. Tampoc hi va faltar el seu soci, Ferran Adrià, el seu germà, Albert Adrià, o el sommelier Josep Roca.

Adrià va ser un dels que va parlar durant la cerimònia, on va recodar que tot i ser a Sant Sebastià, no va dubtar a tornar de seguida. «Han estat 33 anys compartint quinze hores diàries al seu costat, imagineu-vos la quantitat d'anècdotes que hem viscut junts, ara el que toca és mantenir el seu llegat a través de la fundació El Bulli», va assegurar Adrià, que va valorar la seva «generositat» com a element definitori. Durant la cerimònia també va parlar el seu fill, Panxo, que es va emocionar. Durant l'acte es va projectar un vídeo amb imatges de la seva vida. A banda dels discursos, nombrosos assistents van tenir paraules per lloar la seva figura. Ruscalleda va qualificar-lo d'«irrepetible, mestre de mestres, ens ha ensenyat a tots, el vam conèixer abans de decidir posar un restaurant». «La seva icona no desapareixerà mai» va insistir. D'altra banda, el presentador Carlos Latre va destacar l'«afecte» que sempre va rebre per part de Soler, mentre que el també presentador Manel Fuentes va apuntar que «el cap li anava a tal velocitat que va aconseguir que la seva gastronomia fos la nostra millor ambaixadora».

Mostres de condol

A les nombroses mostres de condol que aquest dilluns van creuar fronteres quan es va conèixer la notícia, ahir s'hi van sumar les del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i de l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart (PSC), de la població on Soler va néixer l'any 1949. Rajoy va lamentar la seva mort i va destacar que va ser un «gran mestre de la cuina d'avantguarda». A més, va dir que, de la mà d'Adrià, va impulsar una revolució en el paradigma de l'alta cuina mundial, aconseguint els màxims reconeixements nacionals i internacionals pel seu restaurant El Bulli, cinc vegades millor restaurant del món. «Va saber transmetre la il·lusió, la passió i la creativitat del seu projecte, amb atreviment i valentia», va afegir.

Per la seva banda, Ballart va dir que «Soler ha estat sempre un exemple de moltes de les qualitats que ha de tenir un bon empresari, com són la capacitat per detectar i potenciar talent, l'aposta per la innovació, preocupació pels seus treballadors i humilitat per aprendre dels altres».

L'«ànima» d'El Bulli

«L'ànima» d'El Bulli, que va morir dilluns a causa d'una malaltia neurodegenerativa als 66 anys, va néixer en aquesta localitat i es va iniciar en el sector de la restauració als 13 anys com a ajudant de cambrer.

Després de treballar en diversos establiments, l'any 1981 va començar a dirigir el Bulli i va contractar tres anys després, Adrià, amb el qual el restaurant va aconseguir l'èxit mundial. Un cop celebrat el multitudinari funeral, les seves despulles va ser traslladades al cementiri de Rubí, on havia fixat la seva residència.