El suposat coautor del crim de Tots Sants al cementiri de Figueres s'ha entregat aquest dijous al jutjat després d'estar un any i vuit mesos evadit de la justícia. El fiscal considera que Vicente Fernández Cortés, àlies 'Sioux' és "cooperador necessari" en el tiroteig de l'1 de novembre del 2013 perquè era qui tenia problemes amb el clan rival i perquè, segons la parella de la víctima, li va passar l'arma al seu germà, que va acabar disparant. La titular del Jutjat d'instrucció 1 de Figueres ha ordenat l'ingrés a presó sense fiança de Fernández Cortés per assassinat i tinença il·lícita d'armes.

Al suposat autor material del crim el van detenir el mateix dia dels fets i, des de llavors, està a presó. La jutge va decretar una ordre de detenció contra Vicente Fernández Cortés el 8 de novembre del 2013, pocs dies després del tiroteig. Des d'aleshores, 'el Sioux' ha estat fugat de la justícia fins que aquest dijous s'ha entregat als Jutjats de Figueres, acompanyat del seu advocat, Marcos García-Montes.Després de prendre-li declaració, la titular del Jutjat d'instrucció número 1 de Figueres l'ha enviat a presó, comunicada i sense fiança per un delicte d'assassinat i un altre de tinença il·lícita d'armes.

Al seu germà, Juan Fernández Cortés àlies 'Shin Chan o Sevilla', suposat autor material del crim, el van detenir el mateix dia dels fets i està a la presó des d'aleshores. Vicente Fernández Cortés ha negat tenir res a veure amb el crim. Segons ha declarat, quan hi va haver una primera baralla entre els dos clans d'ètnia gitana rivals, ell estava al bar. En va sortir quan algú li va dir que hi havia hagut un tiroteig i, quan va veure la víctima estesa a terra, va decidir fugir del lloc. Assegura que "no recorda" si el seu germà va ser qui va obrir foc i afegeix que no s'explica per què les gravacions d'unes càmeres de vigilància el van captar anant amb l'altre detingut en direcció al lloc del tiroteig.

Clans enfrontats i baralla prèvia

El dia de Tots Sants del 2013, la Guàrdia Urbana de Figueres va muntar un dispositiu policial al voltant del cementiri per evitar possibles problemes entre clans d'ètnia gitana rivals. Dues de les famílies en conflicte eren la dels detinguts, els Cortés, amb la família de la víctima, els Gabarre.

Poc després de les dotze del migdia, hi va haver una primera baralla entre els dos clans. Segons sosté el fiscal, les dues famílies, que estaven enfrontades, havien arribat a un acord per no trobar-se al cementiri però la víctima, que no ho sabia, hi va anar a una hora que pertocava a l'altre clan. Quan el van veure, el van envoltar i li van recriminar que estigués allà. La policia va intervenir i la víctima va sortir del cementiri, acompanyat de la seva dona i els seus fills. Segons l'acusació pública, els dos germans Cortés van sortir del cementiri darrere la víctima. Un dels germans, Vicente, duia una pistola amagada.

El fiscal creu que quan van arribar on era l'altre home, Juan li va dir a Vicente "dóna'm una pistola, dóna'm una pistola", Vicente li va passar i Juan va obrir foc contra la víctima, que va morir allà. Després de disparar, indica l'acusació, Juan Fernández va dir "Marxem Sioux, marxem, que ja està tot fet". La jutge recull que qui tenia el problema personal amb la família Gabarre era 'el Sioux' perquè el germà de la víctima havia mantingut una relació sentimental amb la seva exdona. De fet, ja havien tingut algun enfrontament entre famílies abans del dia dels fets. Després del crim, es van desplegar dispositius policials, també, per evitar venjances entre clans.