El presumpte coautor del crim de Tots Sants al cementiri de Figueres es va entregar ahir al jutjat després d'estar un any i vuit mesos evadit de la justícia. El fiscal considera que Vicente Fernández Cortés, àlies elSioux és «cooperador necessari» en el tiroteig de l'1 de novembre del 2013 en què va morir, Santiago Gabarre, perquè era qui tenia problemes amb el clan rival i perquè, segons la parella de la víctima, li va passar l'arma al seu germà, que va acabar disparant. La titular del jutjat d'instrucció 1 de Figueres en va ordenar l'ingrés a presó sense fiança per assassinat i tinença il·lícita d'armes. Al suposat autor material del crim el van detenir el mateix dia dels fets i, des de llavors, és a la presó.

La jutge va decretar una ordre de detenció contra Fernández Cortés el 8 de novembre del 2013, pocs dies després del tiroteig. Des d'aleshores, el Sioux ha estat fugat de la justícia fins que ahir es va entregar, acompanyat del seu advocat, Marcos García-Montes. Després de prendre-li declaració, la titular del jutjat d'instrucció el va enviar a presó, comunicada i sense fiança per un delicte d'assassinat i un altre de tinença il·lícita d'armes. Al seu germà, Juan Fernández Cortés àlies Shin Chan o Sevilla, suposat autor material del crim, el van detenir el mateix dia dels fets i continua a presó. Durant la seva declaració, Fernández Cortés va negar tenir res a veure amb el crim. De fet, segons va dir, quan hi va haver una primera baralla entre els dos clans d'ètnia gitana rivals, ell estava al bar. Assegura que en va sortir quan algú li va dir que hi havia hagut un tiroteig i, quan va veure la víctima estesa a terra, va decidir fugir del lloc. Diu que «no recorda» si el seu germà va ser qui va obrir foc i afegeix que no s'explica perquè les gravacions d'unes càmeres de vigilància el van captar anant amb el seu germà quan es dirigia al lloc del tiroteig.

Dues famílies enfrontades

Els fets es remunten al dia de Tots Sants de fa gairebé dos anys. Al cementiri s'hi estava celebrant el tradicional acte de Tot Sants amb presència de regidors, l'alcaldessa, Marta Felip, i el conseller i exalcalde, Santi Vila. La Guàrdia Urbana, que temia un enfrontament entre clans, també hi era present. Poc després de les dotze del migdia, hi va haver una primera topada entre els Cortés i els Gabarre. Segons el fiscal, les dues famílies enfrontades havien arribat a un acord per no trobar-se al cementiri però la víctima, que no ho sabia, hi va anar a una hora que pertocava a l'altre clan. Quan el van veure, el van envoltar i li van recriminar que estigués allà. La policia, present al tradicional acte, va intervenir i la víctima va sortir del cementiri, acompanyat de la seva dona i els seus fills.

Segons l'acusació pública, els dos germans Cortés van sortir darrere la víctima. En Vicente duia una pistola amagada. El fiscal creu que quan van arribar on era l'altre home, Juan li va dir a Vicente «dóna'm una pistola, dóna'm una pistola», Vicente li va passar i Juan va disparar contra la víctima, que va morir allà mateix. Després, diu l'acusació, Juan Fernández va dir: «Marxem Sioux, marxem, que ja està tot fet».

La jutge recull que qui tenia el problema personal amb la família Gabarre era el Sioux perquè el germà de la víctima havia mantingut una relació sentimental amb la seva exdona. De fet, ja havien tingut algun enfrontament entre famílies abans del dia dels fets.

Represàlies i dispositius

Després del crim, es van desplegar dispositius policials per evitar venjances entre clans. I és que la situació va provocar setmanes de molta tensió al barri de Sant Joan -on viu gran part de la comunitat gitana- i també a d'altres municipis on els Cortés tenien propietats, que van resultar malmeses.