Com en els dos estius anteriors, la vespa asiàtica ha tornat a l'Alt Empordà. Apicultors de Cantallops, Garriguella i Maçanet de Cabrenys han detectat els primers exemplars d'aquesta espècie invasora que amenaça els seus apiaris. Tot i que és gairebé impossible eradicar-la, els apicultors ja estan col·locant els primers paranys selectius per capturar el màxim nombre d'exemplars. La setmana vinent està previst que els Agents Rurals comencin la recerca dels nius per destruir-los quan abans millor. Marc Rodríguez Arumí, d'Abellaires Empordanesos, que divendres passat va detectar els primers exemplars, destaca que l'amenaçada de la vespa asiàtica pels apiaris és cada any més important.

Després que l'any passat es detectessin prop d'una quinzena de nius de vespa asiàtica (vespa velutina) a les comarques gironines, aquesta espècie invasora ha tornat a fer acte de presència a l'Alt Empordà a l'inici de l'estiu. De moment són tres els apicultors que han detectat els primers exemplars. Un d'ells, Marc Rodríguez Arumí, d'Abellaires Empordà, explica que divendres passat va detectar la seva presència a l'apiari que té a Cantallops. "Fa tres anys l'amenaça de la vespa asiàtica era pràcticament anecdòtica, però any rere any es veuen més exemplars que suposen un greu perill per a les nostres explotacions", explica.

Els apicultors ja s'han posat en contacte amb el cos d'Agents Rurals perquè iniciïn la recerca dels nius. De moment, l'única cosa que poden fer és posar paranys selectius als seus apiaris per atrapar el màxim nombre d'exemplars i minimitzar d'aquesta manera els seus efectes.

Rodríguez Arumí explica que a la primavera les reines de vespa asiàtica comencen a fer els nius i que a l'estiu s'acosten als apiaris en busca de proteïnes. Normalment, afegeix, s'acosten als ruscos i esperen que arribi una abella "cansada" que ha sortit a buscar aigua, nèctar o pol·len. Un cop les maten se les enduen al niu o a un arbre proper per menjar-se-les.

Tot i que la seva presència "encara no és greu", la vespa asiàtica és un factor més que suma a l'hora de reduir la producció de mel. Al canvi climàtic i els pesticides, aquesta espècie invasora afecta la producció perquè les abelles, alertades de la seva presència, no surten del rusc per anar a produir.

Espècie difícil de combatre

Els Agents Rurals ja han alertat en més d'una ocasió que l'expansió de la vespa asiàtica és molt difícil de combatre i que nous nius aniran apareixent. Si a l'inici només se'n van detectar a les comarques gironines, l'any passat la vespa asiàtica ja va arribar al Vallès Oriental i a l'Occidental.