Els ocupants del bloc del número 19 del carrer Albera, a l'Horta Capallera de Figueres han començat a abandonar l'edifici després que l'Ajuntament i els propietaris prenguessin mesures amb vigilància privada, càmeres de seguretat i blindant els comptadors de serveis. Segons les dades de l'Ajuntament, quatre dels set pisos ocupats han quedat lliures.

L'actuació es va portar a terme el 8 de juliol després de mesos d'ocupació per part de les famílies de diversos pisos i de generar conflictes amb els veïns. Dues famílies fins i tot van arribar a marxar per la pressió i amenaces que rebien per part de les persones que ocupaven de forma il.legal les vivendes.

L'Ajuntament va poder finalment contactar amb Solvia, de l'entitat financera Banc Sabadell, que disposa de bona part dels pisos. S'intentava des de feia mesos però, segons l'altre propietari de vivendes no es va començar moure fins que Diari de Girona es va fer ressó de la situació. Poc més d'un mes després s'han pres mesures.

Es va portar a terme un operatiu conjunt amb les empreses de llum, aigua i gas contra les ocupacions il·legals. Des de fa nou dies es manté la presència policial a l'exterior de l'edifici i la seguretat privada a l'interior. Les empreses de serveis van posar sistemes per evitar que es punxés la llum però durant aquests dies, ha informat l'Ajuntament, s'han detectat intents alternatius de connexió a la xarxa elèctrica i d'aigua que s'haurien frustrat.

Això hauria acabat molestant els ocupants, que davant la nova situació han decidit marxar. Quatre dels set pisos han quedat lliures d'ocupació. De fet, la mesura pretenia justament això, una situació que també s'està produint a l'altre bloc ocupat a tocar d'aquest.

El tinent d'alcalde i regidor de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntametn de Figueres, Pere Casellas, remarca la importància que aquest sistema contra ocupacions il·legals funcioni i doni resultats immediats. En aquest sentit ha manifestat que "això permetrà aplicar-ho amb seguretat, a la resta d'edificis amb pisos ocupats".

L'alcaldessa, per la seva banda, ha volgut remarcar que "escoltant els veïns i buscant una solució conjunta, s'aconsegueix complicitat amb la Guàrdia Urbna i més efectivitat en la resolució d'aquests conflictes".

En aquest cas, però, poder portar a terme les mesures ha costat mesos de queixes veïnals i nombrosos intents de contactar amb Solvia, propietària de bona part dels pisos, tal com va publicar Diari de Girona, amb qui era impossible establir reunions per abordar la problemàtica, tal com va admetre el mateix ajuntament i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà que en gestiona alguns dels pisos a través de la borsa d'habitatge. Una de les veïnes va abandonar l'immoble pocs dies abans que es portés a terme l'operatiu pressionada per la situació que es vivia i per la manca de solucions. Diari de Girona té constància de desenes d'escrits que denuncien la situació que patia a les diferents administracions i a l'entitat bancària. A banda de patir les amenaces també es va haver de fer càrrec de factures de llum molt elevades perquè els veïns havien punxat el seu contador. La veïna es troba residint actualmenta una altra població després de nou anys a Figueres, segons ha explicat.