Enxampen pescadors furtius al cap de Creus agafant corall vermell

En van extreure set quilos i ara estan acusats de tres infraccions greus, per la llei de pesca i de protecció

20.07.2015 | 15:07
Els sacs de corall vermell que els inspectors i els agents van comissar.

Els inspectors de pesca i d'afers marítims del Departament d'Agricultura van enxampar el dimarts de la setmana passada tres pescadors furtius que extreien corall vermell a la cala Prona-Farallons del Port de la Selva, una reserva natural parcial del cap de Creus i on està prohibit extreure corall. Els inspectors estaven fent un control rutinari quan, en apropar-se a una embarcació, van veure com un dels tripulants llançava dos sacs al mar. Això va intrigar els agents, que van inspeccionar el vaixell. Amb l'ajuda d'efectius de la Unitat Aquàtica dels Mossos d'Esquadra van localitzar i recuperar els dos sacs que es trobaven a 24 metres de fondària i contenien set quilos de corall vermell.
Els fets van succeir el dimarts de fa una setmana mentre els inspectors de pesca i afers marítims de la Direcció General (DGPAM) del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca feien un control rutinari entre una àrea del cap de Creus. Quan es trobaven prop de la zona de la cala Prona-Farallons, al Port de la Selva, els efectius van localitzar una embarcació recreativa que tenia la bandera alfa hissada.
Quan es van acostar cap a l'embarcació, els inspectors van veure que un dels tripulants llançava dos sacs al mar. Això va motivar que fessin una inspecció i un escorcoll exhaustiu a l'embarcació, en la qual van trobar indicis que els pescadors haurien estat extraient corall vermell de la zona i que els sacs que haurien llançat a l'aigua estarien plens d'aquest producte tan valorat.
Després d'agafar les coordenades del lloc, els inspectors es van posar en contacte amb el cos dels Mossos i els efectius de la Unitat Aquàtica, que van localitzar i recuperar els dos sacs a 24 metres de fondària. Al seu interior van comprovar que hi havia set quilograms -pes en brut- de corall vermell. Ara els tres pescadors s'enfronten a tres infraccions greus tipificades tant a la llei de pesca i acció marítimes com a la llei de protecció de la zona del cap de Creus. D'una banda, no tenien la llicència necessària per extreure corall i, a més, van treure'l de la reserva natural parcial dels Farallons, on està totalment prohibit la pesca d'aquesta espècie, fins i tot per a corallers amb llicència. L'extracció també es va fer amb l'ajuda d'una embarcació de llista recreativa.
En paral·lel, el corall extret no arribava a la talla mínima legal que és de set mil·límetres. El corall vermell és una espècie que viu exclusivament sobre substrats rocosos amb poca llum i n'existeixen estocs importants dins del Parc Natural del Cap de Creus. En algunes zones del parc hi ha zones reservades (RNP) dedicades a la pesca d'aquest producte malgrat que, en general, s'ha prohibit extreure'n, ja que el manteniment i cura de la població de corall és un objectiu prioritari, per al Departament d'Agricultura.
De fet, des del Departament assenyalen que arran del desenvolupament de l'acord de col·laboració entre Agricultura i Interior que es va signar l'any 2013, cada vegada són més freqüents aquestes col·laboracions operatives entre els inspectors de pesca de la DGPAM i efectius dels Mossos d'Esquadra en la lluita contra l'activitat il·legal en l'àmbit de la pesca i la marisqueria. El cas de dimarts de la setmana passada ja és la tercera intervenció coordinada que es fa en l'actual trimestre dins l'àmbit del control de l'activitat sobre la recollida de corall vermell a la Regió Policial de Girona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema