L'historiador Joaquim Folch i Torres va tornar ahir al Castrum Visigòtic de Roses en forma de visita teatralitzada en el lloc on després de 68 anys s'han reprès les excavacions arqueològiques per conèixer com vivia un poble que es va assentar al capdamunt del Puig Rom. Se'l considera un dels poblats fortificat d'aquesta època que millor es conserva perquè al damunt només s'hi ha plantat vinya. S'han començat a posar al descobert les primeres estructures i s'han trobat algunes peces.

El poblat és de final de l'època clàssica i principi de l'edat mitjana, entre el 650 i 700, tot i que s'espera poder afinar la cronologia. De planta ovalada, està encerclat per una muralla i amb unes vistes privilegiades a la badia. Com vivien, com es relacionaven amb Roses i amb la resta de poblaments de la Serra de Rodes, com era l'urbanisme del poblat són qüestions respecte a les quals els treballs arqueològics serviran per anar esbrinant. Se n'hi van portar a terme el 1917, el 1946 i el 1947. Des de llavors fins avui s'havien aixecat aquestes terres d'un poblat declarat Bé Cultural d'Interès Nacional el 1963. La directora de les excavacions, Anna Maria Puig, posa de manifest que és únic a Catalunya perquè hi havia ocupació en altres punts però poblats emmurallats i amb un bon estat de conservació com aquest, no.

Els terrenys són municipals i el projecte l'encapçala la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Disposen d'una subvenció quadrienal de 91.000 euros que s'allargarà fins al 2017 i 30.000 de l'Ajuntament de Roses. L'any passat es van preparar els terrenys i aquest s'han fet excavacions. La campanya, que va començar el 6 de juliol amb tres arqueòlegs, un encarregat de la construcció i estudiants, es va acabar divendres. S'ha portat a terme en un sector proper a la muralla on no s'havia excavat unit a altres dos on sí s'havia treballat. L'arqueòloga explica que s'ha treballat en una part de la muralla i al nou sector, on s'ha retirat tota la terra que colgava de feixes de vinyes les restes. S'ha aconseguit arribar fins a l'estructura dels enderrocs de les cases que en properes excavacions ja es podran anar definint. "Comencen a apuntar algunes estructures però encara no hem arribat a descobrir la casa completa", diu Anna Maria Puig. Han aparegut sitges i peces de ceràmica i petits objectes dels habitatges. Els treballs també han permès recuperar un tram més de muralla i una torre. El divendres s'hi va portar a terme una teatralització retornant en Folch i Torres a les excavacions.

El regidor Carles Pàramo remarca que és important donar l'oportunitat a estudiants de poder treballar en excavacions arqueològiques i sobretot anar descobrint més coses del llegat històric de Roses. El projecte també preveu consolidar els murs pensant en el turisme.