La universitat de Harvard, a través de l'editora Harvard Business Publishing, publica un cas d'ESADE que analitza l'estratègia que va moure Ferran Adrià a transformar el restaurant El Bulli, en el seu moment considerat el millor restaurant del món, en una fundació.

En un comunicat, l'escola de negocis ha explicat que els autors de l'informe, els professors d'ESADE Marcel Planellas i Silviya Svejenova, pretenen que els estudiants entenguin les decisions estratègiques de Ferran Adrià, que el van portar a convertir a ElBulli en el millor restaurant del món i després tancar el negoci.

«Es busca que, al final d'aquest estudi, l'estudiant sigui capaç de comprendre la decisió que va prendre el cuiner Adrià, quan tots els restaurants d'alta cuina del món aspiren a aconseguir la posició que havia aconseguit assolir El Bulli», ha conclòs Planellas.

Quatre anys tancat

Aquest reconeixement arriba quatre anys dels seu tancament. Les obres per aixecar el Bullifoundantion estan en marxa a l'emblemàtica cala Montjoi de Roses quatre anys després que el restaurant tanqués les portes. «L'únic que està decidit és que crearem una fundació, i això serà una petita revolució per tot el negoci que envolta El Bulli».Ho deia Ferran Adrià el 30 de juliol de 2011. Avui ja té en marxa la remodelació d'una primera fase per 1311,92 metres quadrats, d'un projecte gobal de 9 milions d'euros d'inversió. Per arribar a completar-lo amb una instal·lació de més de quatre mil s'ha d'acabar de tramitar una llei a mida, un pas que s'ha ajornat a l'espera de trobar el màxim consens.

Els treballs han començat en dues zones del futur conjunt. Per una banda s'han enderrocat uns mòduls de la part més antiga del restaurant situat a tocar la carretera, a la banda del litoral. A l'altra costat de carretera, a la muntanya i amb vistes privilegiades es treballa en la restauració de l'antiga casa de Marketta Schilling, la fundadora el 1981 d'El Bulli. L'habitatge és propietat de Ferran Adrià. Els treballs permeten apreciar que es manté l'estructura però poca cosa de l'interior. La casa, catalogada com a masia, s'habilitarà com a residència.

Primera fase endavant

La primera fase dels treballs, segons van explicar en començar el mes de març, s'espera que acabin en 14 mesos. Durant l'estiu fons municipals han informat que no poden utilitzar maquinària pesant però no s'aturen. Suposen una ampliació de 218,8 metres quadrats repartits entre l'edifici de Worksharint (133 metre quadrats) i el Brainstorming (85 metres quadrats).

Els treballs que ara s'executen consisteixen en la demolició d'uns despatxos, reconstrucció del magatzem, rehabilitació d'algunes terrasses, creació d'un nou tram de tanca perimetral, lleuger desplaçametn d'un pal elèctric perquè se situa on han d'anar uns edificis i altres treballs relacionats amb la flora.

En conjunt permetrien disposar d'una instal·lació que en una segona fase podria multiplicar per quatre la superfície fins als 4383 metres quadrats, bona part dels quals, soterrats.

En el camí per fer ressorgir un nou Bulli s'haurà perdut un dels seus impulsors, Juli Soler, que moria el 6 de juliol a conseqüència d'una malaltia i que deixarà el seu llegat en aquest nou equipament que junt amb el cuiner Ferran Adrià han fet créixer. Serà una Fundació que deixaran a la Generalitat quan el seu equip ja no hi sigui.