Entra en funcionament el nou Centre de Recepció de Visitants d'Empúries

El nou espai acull la recepció, la venda d'entrades i una botiga millorant així l'accés i el circuit de visita al jaciment arqueològic

01.08.2015 | 18:26
Entra en funcionament el nou Centre de Recepció de Visitants d'Empúries

Aquest dissabte al matí s'ha portat a terme la inauguració del nou Centre de Recepció de Visitants del conjunt arqueològic d'Empúries. Les instal·lacions, ubicades a l'entrada del jaciment, tenen com objectiu ordenar l'accés a l'espai, facilitar tota la informació històrica i arqueològica als visitants i disposa d'una botiga. Properament s'hi instal·larà un espai audiovisual i una cafeteria i restaurant. La construcció del centre va arrencar el 2010 i ha suposat una inversió de 2.150.000 euros. L'edifici és obra de l'estudi d'arquitectura Fuses-Viader i ocupa un espai de 860 metres quadrats. Està adossat i excavat en una pendent per minimitzar l'impacte visual.

Les obres van començar l'any 2010 i s'han dut a terme en tres fases. La primera, del 2010 al 2012, va ser cofinançada pel Departament de Cultura de la Generalitat i el Ministeri de Foment a través de l'1% cultural. La segona fase que es va portar a terme entre el 2013 i el 2014 es va centrar en l'arranjament de l'entorn de l'edifici i va anar a càrrec del Servei de Patrimoni Arquitectònic del Departament de Cultura.

La tercera i última fase que s'ha portat a terme durant el 2014 i aquest 2015 ha servit per incorporar els serveis i ultimar els detalls per la seva posada en funcionament. També s'han reordenat els accessos al conjunt arqueològic. En concret, aquesta darrera fase s'ha portat a terme gràcies al conveni signat entre l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i l'Ajuntament de l'Escala que ha permès construir una gran zona d'aparcament al costat del centre de recepció.

L'acte d'inauguració i obertura del nou espai s'ha fet aquest dissabte al matí i ha comptat amb la presència del gerent de l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural, Xavier Arola, el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Josep Manel Rueda, la responsable del jaciment, Marta Santos i l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga.

L'edifici és obra de l'estudi d'arquitectura Fuses-Viader i està projectat en una superfície total de 860 metres quadrats tot i que la superfície útil final és de 720 metres quadrats. El centre s'ha construït pensant en el terreny que l'envolta i amb l'objectiu d'integrar-lo a la zona i minimitzar l'impacte visual. Per això es troba adossat i excavat en una pendent del terreny d'entrada al conjunt arqueològic, al sud de la ciutat romana.

El nou centre compta amb una nova recepció per als visitants, un espai per a venda d'entrades i una botiga. En els propers mesos es licitarà la concessió de la cafeteria i restaurant i s'instal·larà la sala multimèdia que s'ubicarà al corredor d'accés al centre de recepció. D'aquesta manera, un cop el visitant hagi accedit a la zona de serveis i tingui l'entrada ja podrà gaudir d'un audiovisual explicatiu sobre el jaciment que oferirà tota mena d'informació i detalls sobre la història de la ciutat grega i romana que va haver-hi a Empúries. Un documental que s'està desenvolupant en el marc del programa Patrimoni en Acció, impulsat pel Departament de Cultura i l'Obra Social 'La Caixa'.

Actualment, el jaciment d'Empúries és un dels conjunts arqueològics més singulars i rellevants de Catalunya tant per la seva significació històrica com pel seu valor simbòlic, el bon estat de conservació de les restes i per una llarga tradició d'investigació i protecció patrimonial que va arrencar ara fa més d'un segle. Cada any rep milers de visitants.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema