Entra en funcionament el nou Centre de Recepció de Visitants d´Empúries

El nou espai acull la recepció, la venda d'entrades i una botiga millorant així l'accés i el circuit de visita al jaciment arqueològic

01.08.2015 | 18:26
Entra en funcionament el nou Centre de Recepció de Visitants d´Empúries
Entra en funcionament el nou Centre de Recepció de Visitants d´Empúries

Aquest dissabte al matí s'ha portat a terme la inauguració del nou Centre de Recepció de Visitants del conjunt arqueològic d'Empúries. Les instal·lacions, ubicades a l'entrada del jaciment, tenen com objectiu ordenar l'accés a l'espai, facilitar tota la informació històrica i arqueològica als visitants i disposa d'una botiga. Properament s'hi instal·larà un espai audiovisual i una cafeteria i restaurant. La construcció del centre va arrencar el 2010 i ha suposat una inversió de 2.150.000 euros. L'edifici és obra de l'estudi d'arquitectura Fuses-Viader i ocupa un espai de 860 metres quadrats. Està adossat i excavat en una pendent per minimitzar l'impacte visual.

Les obres van començar l'any 2010 i s'han dut a terme en tres fases. La primera, del 2010 al 2012, va ser cofinançada pel Departament de Cultura de la Generalitat i el Ministeri de Foment a través de l'1% cultural. La segona fase que es va portar a terme entre el 2013 i el 2014 es va centrar en l'arranjament de l'entorn de l'edifici i va anar a càrrec del Servei de Patrimoni Arquitectònic del Departament de Cultura.

La tercera i última fase que s'ha portat a terme durant el 2014 i aquest 2015 ha servit per incorporar els serveis i ultimar els detalls per la seva posada en funcionament. També s'han reordenat els accessos al conjunt arqueològic. En concret, aquesta darrera fase s'ha portat a terme gràcies al conveni signat entre l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i l'Ajuntament de l'Escala que ha permès construir una gran zona d'aparcament al costat del centre de recepció.

L'acte d'inauguració i obertura del nou espai s'ha fet aquest dissabte al matí i ha comptat amb la presència del gerent de l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural, Xavier Arola, el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Josep Manel Rueda, la responsable del jaciment, Marta Santos i l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga.

L'edifici és obra de l'estudi d'arquitectura Fuses-Viader i està projectat en una superfície total de 860 metres quadrats tot i que la superfície útil final és de 720 metres quadrats. El centre s'ha construït pensant en el terreny que l'envolta i amb l'objectiu d'integrar-lo a la zona i minimitzar l'impacte visual. Per això es troba adossat i excavat en una pendent del terreny d'entrada al conjunt arqueològic, al sud de la ciutat romana.

El nou centre compta amb una nova recepció per als visitants, un espai per a venda d'entrades i una botiga. En els propers mesos es licitarà la concessió de la cafeteria i restaurant i s'instal·larà la sala multimèdia que s'ubicarà al corredor d'accés al centre de recepció. D'aquesta manera, un cop el visitant hagi accedit a la zona de serveis i tingui l'entrada ja podrà gaudir d'un audiovisual explicatiu sobre el jaciment que oferirà tota mena d'informació i detalls sobre la història de la ciutat grega i romana que va haver-hi a Empúries. Un documental que s'està desenvolupant en el marc del programa Patrimoni en Acció, impulsat pel Departament de Cultura i l'Obra Social 'La Caixa'.

Actualment, el jaciment d'Empúries és un dels conjunts arqueològics més singulars i rellevants de Catalunya tant per la seva significació històrica com pel seu valor simbòlic, el bon estat de conservació de les restes i per una llarga tradició d'investigació i protecció patrimonial que va arrencar ara fa més d'un segle. Cada any rep milers de visitants.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Circ d´Etiopia i Amèrcia Llatina centraran el Festival del Circ de Figueres

Circ d´Etiopia i Amèrcia Llatina centraran el Festival del Circ de Figueres

La nova edició del 16 al 20 de febrer comptarà amb 82 artistes de 12 països

Apareix sense closca la tortuga llaüt trobada als Aiguamolls

L'animal, després d'explorar-lo, havia estat retornat a la platja perquè s'integrés al cicle vital

Figueres rep la proposta de la propietat per fer visites a la casa on va viure Dalí

Figueres rep la proposta de la propietat per fer visites a la casa on va viure Dalí

El document també contempla que l'Ajuntament pugui exercir dret de tanteig per adquirir la finca...

L´arxiu de Castelló s´ha quedat sense espai i ha de posar caixes al lavabo

L´arxiu de Castelló s´ha quedat sense espai i ha de posar caixes al lavabo

Les instal·lacions actuals estan saturades de documentació i el servei s'ampliarà amb el...

Un home de 71 anys resulta ferit pel fum en l´incendi d´un pis

Un home de 71 anys resulta ferit pel fum en l´incendi d´un pis

Les flames van afectar tota una habitació d'un immoble i la façana del bloc del centre de Figueres

Enllaços recomanats: Premis cinema