El jutjat investiga Vila i Felip per malversació de fons públics

La jutgessa ha donat resposta a la denúncia de Fiscalia pel lloguer des de 2010 d'un local al qual no van donar cap ús

04.08.2015 | 15:51
El polèmic local del carrer Sant Pau, que es lloga des del 2010.

El jutjat ha obert una investigació per saber si es va cometre malversació de fons públics durant els mandats de l'exalcalde Santi Vila i l'alcadessa actual de Figueres, Marta Felip. Ho fa a instàncies de la Fiscalia i arran de la denúncia presentada a l'Oficina Antifrau pel local del carrer Sant Pau que el consistori va llogar el 2010 a una empresa vinculada al grup Miquel Alimentació per gairebé sis mil euros al mes. Fins ara s'han pagat més de 250.000 euros. El contracte és per vint anys. S'hi ha previst traslladar serveis però la reforma és de gairebé un milió d'euros. Santi Vila defensa que s'ajustava a dret i el govern que el 100% es descomptarà a la compra.

La jutgessa ha incoat diligències i ha encarregat a la unitat de delictes econòmics de la Guàrdia Civil que elabori un informe per decidir si hi ha indicis de delictes per imputar Vila i Felip.

La investigació comença arran d'una denúncia presentada a l'Oficina Antifrau, tal com va publicar Diari de Girona, amb la sospita que darrere de l'operació immobiliària de lloguer amb opció a compra dels locals de l'empresa vinculada al grup Miquel Alimentació hi pugui haver alguna actuació delictiva.Es tracta d'un local del que mai s'ha fet cap ús i que per fer-ho s'hi ha d'invertir molts milers d'euros per reformar-lo. En 1,2 milions s'estimava la compra i en una xifra similar la reforma, tot i que ara serien inferiors ambdues. Antifrau va enviar la denúncia a la fiscalia superior de Catalunya, que la va derivar a la fiscalia de Girona perquè els fets denunciats són a les comarques gironines. La fiscalia, un cop avaluada la denúncia, va veure indicis que podien apuntar a la comissió de possibles delictes de malversació de diners públics o prevaricació. Fonts de la fiscalia indiquen que, per això, van decidir formular denúncia davant els Jutjats de Figueres instant a obrir una investigació per esclarir el cas.Les mateixes fonts indiquen que la denúncia de fiscalia fa un relat dels fets però que haurà de ser el jutjat qui demani documentació a l'Ajuntament de Figueres i, si ho creu convenient, citi a declarar Vila com a imputat. En cas que el jutjat consideri que hi ha base per investigar algun delicte, també podria acabar afectant l'actual alcaldessa, Marta Felip, perquè el lloguer ha continuat endavant mentre ella ha assumit l'alcaldia.

Seu per als serveis socials

La polèmica pel lloguer del carrer Sant Pau no és nova. La majoria dels grups de l'oposició han criticat des que es va llogar el cost mensual per uns locals als que fins ara no s'ha donat cap ús. Es va llogar a raó de 5.899 euros mensuals i per un període de 20 anys. Inicialment es va dir que acolliria els serveis socials de Roses, Figueres i Castelló però el consorci per crear-los mai s'ha tirat endavant.

El 2011, tal com ara recorda l'Ajuntament es va renegociar el contracte rebaixant l'import -d'uns sis mil a uns cinc mil euros- i fent que el 100% del lloguer s'acumulés a l'opció de compra. Es va fer una nova maniobra, ja durant el govern de Marta Felip, de treure's de sobre el local intentant que el Consell Comarcal es quedés la propietat i l'Ajuntament, a canvi, obtingues la part d'una altra immoble que tenen a mitges, la casa Nouvilas del carrer Nou.

El PP va decidir informar Antifrau que vista la documentació qüestiona tant que es llogués sense destinar-li cap ús, com que es comprés sabent que adequar-lo tenia un cost de més d'un milió d'euros. «Crida l'atenció que el lloguer del local fos tan elevada quan era necessària una remodelació tan important», diuen. El govern municipal ha volgut deixar clar que l'informe conté dades errònies, com ara el valor d'unes obres que mai no es van arribar a aprovar, ni a fer.

Tot i això, està en tràmit que a una part de l'immoble s'hi ubiqui el centre de distribució d'aliments, una obra que tindria un cost d'uns tres-cents mil euros i la xifra arriba gairebé al milió d'euros si s'adequa per traslladar-hi els serveis socials municipals. El projecte aprovat fa uns mesos d'adequacio per a oficines administrives és de 618.000 euros (nous envans, sostres, lavabos, equipaments elèctrics, rames d'accés, entre altres). La xifra de la reforma arribaria a superar de llarg la de compra, sempre que s'acabi rebaixant la inicial d'1,2 milions d'euros a la meitat, com defensa l'Ajuntament.

L'exalcalde, Santi Vila, ara conseller de Territori, defensa que el lloguer dels locals «s'ajusta a dret» i comptava amb l'aval d'informes tècnics i la secretaria de l'Ajuntament. El conseller es remet a recordar l'origen del cas que és una denúncia presentada pel PPC que només busca «fer tant soroll com pugui». Diu que està «convençut que l'acord s'ajustava i s'ajusta a dret». El govern defensa que el que es paga es reduirà quan es compri.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema