Ja em perdonaran, benvolguts lectors, si resulto una mica massa repetitiu amb aquest lema de «Dalí només podia néixer a Figueres» per expressar el surrealisme que no només impera a la nostra vila sinó que, pel que es pot veure, traspassa fronteres (avui virtuals, demà «què serà, serà...» cantava la Doris Day temps era temps) i seguint la màxima de «des de l'ultralocal a l'universal» arriba pels moments fins a Madrid. Potser com un record de quan el pintor amb bigotis «velazquians» s'allotjava a la Residencia de Estudiantes?

Dic això perquè, segons ens informava el DdG,el Ministeri de Foment, no sé si com a regal de celebració de la propera catindependent o per intentar retardar-la almenys mentre es fan i es paguen les obres, vol fer a Figueres, això sí per complir l'exigència prèvia imposada per l'anterior alcalde per acceptar la cessió de la variant urbana de la N-II, una rotonda a la plaça del Sol invertint prop de dos-cents milions de les antigues pessetes perquè Cat.cat necessita infraestructures encara que a la llarga haguem d'indemnitzar Abertis per manca de trànsit a la seva autopista.

A mi, des del moment en què crec que ja a l'alcalde Joan Armangué se li va ocórrer la idea d'aquesta obra, se'm generaren dubtes sobre la seva necessitat, cost i funcionalitat perquè a més intuïa que significaria una pèrdua de patrimoni pel necessari enderrocament de l'edifici de l'actual oficina de Turisme i ho inscrivia en el costum demagògic, tant a l'ús darrerament des del tripartit, de fer que Madrid, tant sí com no, ens «faci el pont» i, si cal, també ens «faci el riu».

Ara he pogut comprovar que no, que Figueres, després de ser la ciutat més petita del món amb un museu de primer ordre mundial i carril bus, potser passarà també al llibre Guinness dels rècords per ser la que tindrá un edifici accessible al públic al bell mig d'una rotonda.

Amb quin destí? Doncs no se sap o no es diu, perquè l'oficina d'informació turística es traslladarà properament al remodelat edifici, com a botiga de la «ceba de Figueres», l'antic Escorxador.

Com s'accedirà a aquest segurament magnífic i imprescindible servei? Doncs a través dels corresponents «passos zebra». I això em fa recordar els gladiadors del circs romans: Els vianants, potser abans de ?creuar, hauran de proclamar un Ave, zebra, morituri te salutant!