L'1 d'octubre de 2010 l'Ajuntament de Figueres va signar un contracte pel lloguer d'un local al carrer Sant Pau, 39, l'antic bingo pel que es pagava 6.045 euros al mes durant vint anys i la possibilitat que el 50% es pogués descomptar si es comprava per un termini de 15 anys. Cinc anys després, el lloguer d'un local que està buit, que s'ha intentat que se'l quedi el Consell Comarcal, que reformar-lo costa més d'un milió d'euros ha estat investigat per l'Oficina Antifrau de Catalunya, ha captat l'atenció del fiscal i del jutjat de Figueres que ha obert diligències per saber si en l'operació els alcaldes de Figueres Santi Vila i Marta Felip han comès prevaricació de fons públics. Fins ara s'han pagat més de 250.000 euros. Tot just aquest any han començat els tràmits per ubicar-hi algun servei.

Les sospites i crítiques del possible enriquiment del privat planen des dels inicis de l'operació. Ho planteja Antifrau i fins i tot hi ha informes del Tècnic d'Administració General (TAG) d'Urbanisme molt recents referint-se a les obres que s'hi volen portar a terme que consideren molt elevades per un local que no és de propietat.

Però el viacrucis pels convergents amb el local es remunta al 2009, quan es va decidir convocar el concurs al qual es va presentar Nova Cadieisa S.A, una empresa vinculada al Grup Miquel. El local complia amb les bases del concurs, del qual es va informar a 37 agències immobiliàries. Té 1015 ,26 metres quadrats (es demanava de com a mínim 1.000 i fins a 2.000). La proximitat amb el centre, a 407,30 metres de la plaça de l'Ajuntament; el fet que ja estigués compartimentat per a oficines; i la menor dificultat econòmica per efectuar adequacions van ser valoracions positives.

Però l'informe elaborat per Antifrau -a qui el PP va portar una denúncia- de data març de 2015 recull que el cost de les obres necessàries per posar a punt els locals ascendeix a 1.390.921 euros (IVA inclòs).

El lloguer del local es va justificar per la impossibilitat, per temes econòmics, de portar a terme les obres per remodelar l'ajuntament i donar cabuda als serveis socials. S'havia previst ubicar-los a la Casa Nouvilas, comprada per 3,5 milions, conjuntament amb el Consell Comarcal dins el Consorci de Benestar Social que havien de formar Roses, Figueres i Catelló però l'adequació tampoc es va considerar assumible. El local llogat havia de servir per situar-hi els serveis socials locals d'una manera ràpida.

Primera negociació

El 2012 havien passat més de dos anys amb el local llogat però encara buit i les crítiques per l'operació eren periòdiques. El govern va optar per negociar el contracte.

Dels 5.899,94 euros inicials es va passar a partir del 7 de maig de 2012 a pagar 4.720 euros al mes. Pel que fa al dret de compra es va passar d'un preu d'1,4 milions i a 1,2 milions.

Al llarg dels anys, la majoria de partits han qüestionat l'operació considerant una absurditat i una manera de llençar els diners pagar un lloguer per un local del qual no es fa res. Tot i que sempre s'ha defensat l'operació, tant per part de l'exalcalde Santi Vila, com per ara Marta Felip, també se l'han intentat treure de sobre.

L'any passat es va negociar amb el Consell Comarcal perquè es quedés el local i, a canvi, els cedís la part de la casa Nouvilas del carrer Nou, de la que passaria a ser propietari del 100%. Els dos edificis estan buits i tampoc s'ha valorat fins ara el cost de la reforma de la casa Nouvilas. Es van pagar 3,8 milions i descartat situar-hi el consorci no se n'ha fet res més, però es tracta d'un edifici que es considera que té un alt valor patrimonial. L'operació no va fructificar.

Fa uns mesos, tal com publicava Diari de Girona, arribava un nou entrebanc. Des de l'oficina Antifrau que investiga el conveni amb l'Escola d'Hostaleria i el lloguer del local es va demanar explicacions a l'Ajuntament sobre l'ús d'aquest espai durant aquest temps i si hi ha hagut alguna nova modificació contractual en un primer informe.

No ha estat fins aquest 2015 que s'han inclòs partides per reformar l'antic bingo. S'ha anunciat que s'hi ubicarà el Centre de Distribució d'Aliments a la planta baixa. Això suposa una inversió que ronda els 300.000 euros i que comptaria amb partides al pressupost. Una vegada més, amb polèmica. La CUP va considerar que hi ha irregularitats en el projecte d'obra i el TAG d'urbanisme alertava que no s'acredita suficientque destinar gairebé 300.000 euros d'inversió pública en un local que l'Ajuntament no és propietari resulti una mesura prou eficient i justificada econòmicament". Des de la CUP creuen que quan es va convocar el concurs no es feia pensant en posar el centre d'aliments i que per a aquest ús probablement hi ha locals molt més econòmics. S'hi preveu també ara el trasllat dels serveis socials a la resta de l'immoble amb una inversió que rondarà els sis-cents mil euros.

Han estat crítics amb el govern em els darrers anys també ERC, el PP i fins i tot el PSC -ara al govern- que fa uns anys va demanar que rescindissin el contracte.Han començat a complicar més l'escenari els dubtes d'organismes com Antifrau, els mateixos serveis del TAG i ara el fiscal i el jutjat de Figueres.

El jutjat ha obert diligències i ha demanat a la Guàrdia Civil que indagui els lloguers pagats pel consistori. El govern continua insistint en el mateix, que va ser tot legal i que el lloguer es descomptarà de la compra.