L'Ajuntament de Figueres ha decidit ara que no s'acollirà a la revalorització de cadastre i que, per tant, no lincrementarà l'IBI en un 10% l'any vinent. Segons l'equip de Govern, el Ministeri d'Hisenda ha deixat enguany en mans dels ajuntaments optar per acollir-se o no a aquesta mesura, que era obligatòria des del 2012. L'alcaldessa Marta Felip (CiU), diu que «no es pot demanar als ciutadans que paguin més per l'IBI. Farem un esforç de contenció al pressupost de 2016, perquè no volem apujar més aquest impost».

Hisenda ha deixat que fossin els ajuntaments els que optessin per acollir-se o no a la revalorització cadastral. La mesura era obligatòria des del 2012 i, ja en el seu moment, Figueres va decidir rebaixar el tipus impositiu per contenir la pujada de l'IBI que se'n derivava. Ara, però, amb el canvi introduït per l'Estat, l'equip de Govern ha decidit no acollir-se a la revalorització. A la pràctica, això suposarà congelar el rebut de l'IBI durant el 2016, i evitar que l'impost experimenti una nova puja del 10%. Felip diu que no poden demanar al ciutadans aquest esforç i que serà el Govern municipal qui haurà d'assumir ajustos als comptes de l'any vinent.

La decisió de no acollir-se a la revalorització arriba després que unes 2.000 famílies i empreses de la ciutat ja hagin vist com se'ls disparava aquest tribut per la revisió cadastral. El motiu és que l'Estat ha actualitzat el cadastre a Figueres, que no s'hi havia fet des de l'any 1990. Segons el Ministeri, aquestes famílies i comerços havien fet ampliacions o reformes que no estaven declarades i que, per tant, augmenten el valor dels seus immobles.

Revisió cadastral polèmica

La situació viscuda, i que ha comportat nombroses queixes, no afecta només a Figueres. Arreu de les comarques gironines, i fins al 2016, l'Estat té previst actualitzar-lo a una cinquantena de municipis.

En el cas de Figueres, fins a 250 propietaris afectats van presentar al·legacions a la revisió feta per Hisenda en considerar que les apreciacions fetes sobre el valor dels seu habitatges o negocis no s'ajustaven a la realitat. Davant d'això, l'Ajuntament va dir que facilitaria ajornaments i pagaments d'aquest impost.