Castelló d'Empúries estrenarà , coïncidint amb el festival Terra de Trobadors, la remodelació del Museu Medieval de la cúria-presó, un edifici del segle XIV des d'on es mostrarà la importància de la vila com a capital del comtat d'Empúries. El festival enguany compleix 25 anys i manté un format de múltiples activitats parel·leles del 10 al 13 de setembre. Com a novetat s'ha inclòs un espectacle, una recreació a la platja d'Empuriabrava.

L'edifici que acollirà el museu va ser construït per acollir dues funcions; la Cúria, seu del tribunal de justícia; i la presó on ingressaven els condemnats i on encara es poden veure alguns dels grafits que hi van fer. A través de diferents seccions temàtiques ara s'hi donarà conèixer el Castelló medieval, el call jueu, el comtat d'Empúries amb els seus representants i la producció lírica trobadoresca. Durant dos anys s'ha estat treballant en el projecte museogràfic i museològic amb les peces del fons local. L'objectiu és que sigui un equipament de referència, tant pels visitants com per als investigadors.

El museu s'estrenarà el primer dia del reconegut festival Terra de Trobadors. Enguany es commemoren els 25 anys d'història d'un esdeveniment en què s'implica gran part de la població i que cada any té un tema diferent. En aquesta edició amb el títol Castelló capital comtal se centra en la segona meitat del segle XI quan la vila va ser capital del comtat i en temps dels comtes d'Empúries.

Una vegada més els espectacles són un element destacat de l'àmplia programació. Com a novetat, durant la inauguració hi haurà un espectacle de l'assalt a la muralla en el qual es recrearà el setge i el posterior assalt. També s'ha programat una recreació de les ràtzies pirates -una mena de batalles- que van obligar els comtes d'Empúries a traslladar-se a l'actual vila comtal. Es portarà a terme a la platja d'Empuriabrava amb la intenció d'integrar la marina en el festival. Un audiovisual a la torre de la Basílica per augmentar el públic i millorar la visibilitat i un cicle de música per consolidar un cicle de música medieval culta són altres novetats. L'Ajuntament ha destacat que s'ha volgut potenciar les teatralitzacions de les entitats per motivar-les i ajudar-les en els actes que organitzen. La inauguració justament anirà a càrrec de professionals i entitats.

A banda dels 25 anys, el festival coïncideix el 2015 amb l'Any Muntaner. Aprofitant l'efemèride i per donar rellevància al personatge, el Centre d'Estudis Trobadorescos ha organitzat diversos actes culturals i acadèmics en col·laboració amb el 750e aniversari del naixement del cronista empordanès.

Per poder atendre la gran afluència s'editaran fins a 25.000 programes; mil cartells i cinc mil tríptics informatius. També es coordina una borsa de voluntaris.