Amb l'objectiu d'enriquir el concepte de la visita i per mostrar en un únic espai els tres elements principals d'una societat medieval, s'ha renovat la senyalització del conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, situat al cor del Parc natural de Cap de Creus, al terme municipal de El Port de la Selva. La iniciativa s'emmarca en el programa Patrimoni en Acció, impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat i l'Obra Social 'la Caixa' i ha comptat amb una inversió de 139.000 euros. A banda de l'emblemàtic monestir, la senyalització engloba ara també el poble de Santa Creu i el Castell de Verdera. Els orígens del conjunt monumental se situen a finals del segle IX.

Tot i que tradicionalment la visita al conjunt monumental s'ha focalitzat únicament entorn el monestir, deixant de banda Santa Creu i el castell, els vestigis arquitectònics de tot el conjunt constitueixen un exemple únic de l'estructura del poblament medieval i ofereixen. Segons informa en un comunicat el Departament de Cultural, a partir d'ara hi ha la possibilitat de descobrir en un mateix indret els espais representatius dels tres estaments en què es fonamentava la societat medieval: els 'oratores' que pregaven, els 'bellatores' que guerrejaven i els 'laboratores' que treballaven. La posada en valor conjunta d'aquests tres elements permetrà superar el discurs fins ara vigent, centrat únicament en l'arquitectura i l'art romànic monàstic, per vertebrar un discurs més suggeridor i coherent.

La nova senyalització, que es presenta en quatre idiomes -català, castellà, anglès i francès-, i es planteja en tres nivells. Primer, una senyalització de benvinguda i explicativa de l'oferta patrimonial; una senyalització 'interpretativa' dels elements més rellevants de cadascun dels tres monuments i del seu excepcional entorn natural i una senyalització 'direccional' que facilita l'accés al poble de Santa Creu i al castell de Verdera.

L'origen del conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, format pel monestir de Sant Pere, el poble de Santa Creu i el castell Verdera es data de finals del segle IX, en el marc de l'expansió de l'orde monàstica benedictina als comtats catalans impulsada per la monarquia franca. El principal monument és el monestir de Sant Pere, a redós del que prosperaren el castell de Verdera i el poble de Santa Creu.

La recuperació històrica i arquitectònica que porta a terme la Generalitat de Catalunya des de l'any 1986 permet gaudir d'aquest lloc privilegiat que, pel seu entorn natural -al Parc Natural de Cap de Creus-, la seva conservació i singularitat, constitueix un conjunt patrimonial excepcional.

El Departament de Cultura, a través de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i l'Obra Social 'la Caixa', va signar el 2014 un acord de col·laboració, el programa Patrimoni en Acció, amb l'objectiu de fomentar l'ús i el coneixement del patrimoni cultural català a través de la millora de serveis i la millora dels recursos interpretatius del patrimoni.